Știri Agricole

MADR are nevoie de ajutorul Armatei. Care este implicația Instituției de mai bine de zece ani

Ministerul Agriculturii
Ministerul Apărării Naționale

Spațiile agricole pentru care s-au reclamat subvenții necesită anual imagini aeriene prelucrate.

Acesta este motivul pentru care Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) și Ministerul Apărării Naționale colaborează încă din 2010.

Conform Ordonanței de urgență nr. 21/2010 publicată în Monitorul Oficial, „în perioada 31 martie 2010-31 decembrie 2020, activitatea de aerofotogrammetrie și de realizare a ortofotoplanurilor pe teritoriul României, pentru Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, se execută de către Ministerul Apărării Naționale”.

Ordonanța de urgență nr. 21/2010 se prelungește pentru încă 10 ani

Așadar, măsurile stipulate în Ordonanța de urgență se prelungesc pentru încă zece ani, în scopul ajutorului primit de fermieri de la Uniunea Europeană.

Armata va fi responsabilă cu verificarea din aer a parcelelor de teren pentru care se solicită subvenții.

În acest scop s-au făcut modificări la nivelul Sistemului de identificare a parcelelor agricole (LPIS).

Activitatea de digitalizare și actualizare a LPIS și fotografierea terenurilor agricole din aer vor fi garantate de Ministerul Apărării Naționale pentru încă zece ani, până la data de până la 31 decembrie 2030.

Suprafața de care se va îngriji armata în scopul fotografierii este de 25.000 km pătrați.

Ministerul Apărării Naționale utilizează un sistem digital procurat în anul 2010 pentru a fotografia și prelucra datele din aer.

Firma producătoare a sistemului garantează suportul tehnic și mentenanța pentru pe durata totală a operațiunii.

Costul serviciilor de aerofotogrammetrie și de realizare a ortofotoplanurilor este prestat din bugetul de stat, prin Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Sistemul folosit de Armată nu se mai produce

„În februarie 2019, firma producătoare a notificat Ministerul Apărării Naționale că mai poate asigura mentenanță pentru sistem până la sfârșitul anului 2019, deoarece acest sistem, vârf de gamă în anul 2010, nu se mai produce”, comunică Nota de fundamentare.

Deși firma producătoare susține că sistemul folosit nu se mai produce și nu va mai putea fi folosit în 2020, programul a fost folosit cu câteva săptămâni înainte de de plata avansului la subvențiile aferente acestui an.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale susține că unica instituție care se poate ocupa de monitorizarea terenurilor agricole și este capabilă să rămână la curent cu noile tehnologii este Armata.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.