Descoperă

Locul din România care a devenit cunoscut în lumea întreagă și este considerat unic în Europa. Legenda datorită căreia se spune că este special

Există un loc în România, care, în urmă cu mai mulți ani a ajuns în atenția cercetătorilor străini, după ce un grup de speologi au făcut câteva descoperiri. Se crede că locul este unic în Europa, atât datorită poveștii, cât și a rămășițelor.

Fără doar și poate, România are locuri de poveste, care merită vizitate. AȘa se poate spune și despre Peștera cu Oase din Valea Minișului, locul considerat unic în Europa, datorită faptului că au fost găsite cele mai vechi rămățite umane.

Cu toate că se știa că Peștera cu Oase se numără printre cele mai vechi din România, locul a devenit și mai popular după ce a fost descoperit de un grup de speologi, care nu s-au rezumat doar la a vizita locul, ci au luat și câteva dintre rămășițe.

De numele peșterii este legată o legendă, care, în timp, s-a transformat într-o confirmare. În interiorul Peșterii cu Oase au fost găsite cele mai vechi rămășițe umane nu doar din România, ci și din Europa. În urmă cu 21 de ani, un grup de speologi din Timișoara au găsit o bucată de maxilar. Mai apoi, fragmentul a ajuns la mâinile antropologilor din America, ei fiind cei care au aflat că are o vechime de 34.000-36.000 de ani.

Speologii nu s-au oprit aici și au mai trimis spre analiză și alte rămășițe, care a întărit ideea că resturile sunt cele mai vechi din Europa. Specialiștii spun că rămășițele provin de la un om din epoca modernă. Analiza ADN din 2015 a arată că era vorba despre un bărbat care l-ar fi avut strămoș pe omul de Neanderthal.

În prezent, zona este greu accesibilă și chiar și cei mai pricepuți cercetători au avut dificultăți în a vedea interiorul, iar cei care au ajuns, au avut nevoie de echipament special. Peștera are 12 galerii, toate săpate în Valea Minișului. Printre rămășițele umane găsite și considerate cele mai vechi, speologii au mai găsit și câteva rămășițe care au aparținut unor animale carnivore sau ierbivore.

Cristiana Furtuna
Cu o experienta de peste 8 ani in mass-media, Cristiana Astefanoaiei lucreaza in presa online din 2015. Din timpul facultatii a profesat la o televiziune locala din Galati, luand interviuri, realizand stiri si emisiuni, iar la Bucuresti a descoperit redactia online revistateo.ro. Ulterior a fost project manager si redactor pentru mai multe website-uri. Experienta se concretizeaza in materialele Agromedia care aduc informatii utile cititorilor.

    You may also like

    Comments are closed.

    More in Descoperă