Trucuri și sfaturi

Leușteanul – plantă aromatică și terapeutică

Leușteanul - plantă aromatică și terapeutică
Leușteanul - plantă aromatică și terapeutică

Leșteanul este o plantă aromatică, des întâlnită atât în curțile gospodarilor români, cât și în jardinierele persoanelor care locuiesc la bloc. Fiind des folosit în bucătărie, leușteanul este de nelipsit din casele românilor.

Denumirea oficială este Levisticum officinale, fiind o plantă de origine mediteraneeană, folosită încă din vremea antichității atât în scop culinar, cât și în scop medicinal. Popular, leușteanul se mai numește buruiana de lungoare, leostean, libistoc, lustrean, păscănaț

Rădăcina de leuştean conţine amidon, zahăr, zaharoză, apă, răşină, acid de angelică. Toate părţile plantei conţin ulei volatil, gumirezine, taninuri, grăsimi şi săruri minerale.

Beneficiile leușteanului

Indicațiile terapeutice ale leușteanului sunt regăsite în însemnările grecilor antici care au descoperit afectele benefice asupra digestiei, asimilației și sistemului nervos. Mai târziu, în secolul VII, un botanist britanic, pe nume Nicholas Culpepper, i-a găsit și mai multe întrebuințări practice.

“O infuzie picurată în ochi înlătura roșeața…decoctul băut de trei, patru ori pe zi este eficace în pleurezie…frunzele zdrobite și prăjite un pic în untură de porc și aplicate calde pe orice pată de pe piele va face ca aceasta să dispară rapid.”

Botanistul Nicholas Culpepper despre leuștean

Leușteanul poate avea beneficii, de uz intern, pentru următoarele afecțiuni: afecţiuni digestive, afecţiuni ale glandelor salivare, anorexie, bronşite, cicluri menstruale dereglate, colici abdominale la copii, constipaţie, debilitate, diaree, dismenoree, edeme cardiace , gaze intestinale, hipertensiune, inapetenţă, stres, tahicardie, traheită, tulburări de menstruație.

Acesta mai poate lupta împotriva ulcerațiilor pe piele, alergiilor, rănilor, furunculelor, în uz extern.

Moduri de utilizare

Decoct de rădăcină de leuștean – aveți nevoie de o linguriță de pulbere din rădăcină uscată de leuștean și 200 ml oțet din vin. Cele două ingrediente se fierb timp de 20 de minute și se pot folosi în apa de baie sau local, în zona afectată, fiind eficient în lupta contra durerilor articulare.

Tincură – aveți nevoie de rădăcină de leuștean și de rachiu de secară sau fructe de 50 de grade. Rădăcina proaspătă se dă prin răzătoare, se pune într-un sticlă de un litru, apoi se adaugă alcoolul. Amestecul trebuie să stea la macerat două săptămâni, agitând-o de două ori pe zi. Înainte de folosire se filtrează și este eficientă în afecțiunile stomacului.

Leușteanul - plantă aromatică și terapeutică

Ceaiul – se folosește fie o linguriță de leuștean uscat, fie două de leuștean proaspăt, la un sfert de litru de apă. Se dă într-un clocot și se infuzează pentru un sfert de oră. Ceaiul luptă împotriva tusei compulsive, a edemelor cardiace, a indigestiilor și reprezintă un mod de detoxifiere natural.

Sucul proaspăt de leuștean – sucul din frunze este benefic împotriva bronșitei, tabagica, tuse remanentă. Sucul se bea timp de două săptămâni, nu mai mult de 100-150 ml de suc nediluat pe zi, băut în mai multe porții. De asemenea, două lingurițe de suc înainte de fiecare masă tratează indigestia și dispepsia.

Frunzele proaspete – eficient în combaterea colonului iritabil și a colitei, frunzulițele pot fi folosite și pentru ameliorarea durerilor de cap, prin mestecarea îndelungă a acestora. De asemenea, aceste leacuri pot fi folosite și în cazul crizelor biliare, normalizând activitatea colecistului.

Contraindicații

Deși nu există studii științifice care să demonstreze cu exactitate indicațiile sau contraindicațiile leușteanului, este indicat să nu fie folosit de femeile însărcinate sau de cele care alăptează.

Leușteanul ar putea duce la o creștere a nivelului de sodiu, așa că poate duce la creșterea tensiunii. Se recomandă evitarea plantei și de către persoanele care suferă de disfuncții renale sau dureri ale rinichilor.

Înainte de utilizare este recomandată părerea unui specialist.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.