Agromedia

Legume care se planetază în gradină, în luna noiembrie. E secretul grădinarilor experimanți și puțini știu acest lucru

Legume care se planetază în gradină, în luna noiembrie. Aceasta este ultima perioadă din an când grădinarii mai pot planta sau semăna legumele în câmp deschis, care vor fi recoltate în primăvara anului viitor.

Vremea caldă din ultima perioadă permite plantarea unei game variate de legume, dar cu specificația că trebuie monitorizat nivelul de umiditate din sol, astfel încât să fie asigurate condițiile optime pentru dezvoltarea culturii.

Legumele se plantează până pe 15 noiembrie, conform agrointel. Totuși, datorită temperaturilor foarte ridicate, acest termen se poate prelungi în funcție de condițiile meteorologice.

Ce legume se plantează în noiembrie
Morcovii

Morcovii sunt legume rădăcinoase delicioase și sănătoase. Aceștia se plantează prin semințe care se pun direct în pământ. Asigură-te că solul este pregătit în prealabil, curățat de buruieni, deoarece acestea pot consuma o mare parte din apă și substanțele hrănitoare necesare morcovilor. Morcovii preferă un sol nisipos și bine drenat. Plantează semințele la o distanță de 30-40 cm între rânduri și 5-10 cm între plante.

Aceștia pot fi cultivați atât în locuri semiumbroase, cât și în cele însorite, cu condiția să primească câteva ore de soare pe zi pentru a crește sănătos.

Mazărea

Toamna, mazărea poate fi cultivată cu succes, însă este esențial să fie protejată sub clopote de sticlă sau plastic. Înainte de plantare, solul trebuie să fie nivelat și fertilizat cu îngrășăminte bogate în fosfor și potasiu, precum sare potasică. Mazărea este o legumă sensibilă la dăunători, așa că este indicat să fie plantată după culturi care nu lasă buruieni în urma lor, cum ar fi roșiile, castraveții sau ardeii.

Ceapa și usturoiul verde

Ceapa și usturoiul verde pot fi plantați în toamnă pentru a obține producții timpurii în primăvară. Alegerea arpagicului potrivit este crucială. De obicei, arpagicul de toamnă este mai slab calitativ decât cel disponibil primăvara, așa că alegeți cu grijă bulbii sănătoși. Aceștia se plantează în șanțuri la distanțe mici unul față de celălalt, de aproximativ 5 centimetri.

Pentru a proteja plantele de eventuale înghețuri, săparea șanțului trebuie să fie mai adâncă. Solul trebuie să fie bogat în argilă, care reține umiditatea necesară pentru încolțire. Bulbii vor rezista la temperaturi de până la -20 de grade Celsius, iar creșterea lor va începe la temperaturi de peste 4 grade Celsius.

Alte aspecte importante pentru plantarea legumelor în noiembrie
Rotirea culturilor
Pentru a preveni epuizarea solului, este esențial să rotești culturile și să nu plantezi aceleași legume în același loc de-a lungul anilor. Alege o parcelă care nu a fost cultivată cu aceeași legumă în ultimii patru ani.

Protecția iernii
Pentru a proteja plantele de ierni geroase și lipsite de precipitații, poți folosi un strat protector, cum ar fi compost sau gunoi de grajd bine fermentat, sau frunzele de pomi fructiferi din grădină (cu excepția frunzelor de nuc). Acest strat va trebui îndepărtat după topirea zăpezii, cu grijă pentru a nu afecta plantele.

Monitorizarea condițiilor meteorologice
Pentru a avea succes în plantare și pentru a preveni efectele adverse ale temperaturilor scăzute, este important să monitorizezi cu atenție prognozele meteo locale și să iei măsuri adecvate pentru protecția plantelor.

Așadar, luna noiembrie oferă oportunitatea de a cultiva diverse legume pentru o recoltă timpurie în primăvară.

Cristiana Furtuna
Cu o experienta de peste 8 ani in mass-media, Cristiana Astefanoaiei lucreaza in presa online din 2015. Din timpul facultatii a profesat la o televiziune locala din Galati, luand interviuri, realizand stiri si emisiuni, iar la Bucuresti a descoperit redactia online revistateo.ro. Ulterior a fost project manager si redactor pentru mai multe website-uri. Experienta se concretizeaza in materialele Agromedia care aduc informatii utile cititorilor.

    You may also like

    Comments are closed.

    More in Agromedia