Agromedia

Leguma din România pentru care străinii stau la coadă. Fermierii au început plantările și vor să facă record

România excelează la multe capitole, iar unul dintre ele este agricultura. Nu mulți știu, dar o mare parte din legumele cultivate la noi în țară i-a cucerit iremediabil pe străini. Una dintre aceste legume este o adevărată comoară, iar pentru a satisface cererea, fermierii au trecut deja la treabă.

Străinii au început să își facă provizii serioase cu una dintre cele mai populare legume de la noi. Cartoful, căci despre el este vorba, este pe placul internaționalilor care îl consumă în cantități industriale.

În România, zona Harghitei este cunoscută ca fiind ”Patria Cartofului”, iar acest nume nu i-a fost atribuit la întâmplare. În fiecare an, fermierii de aici cultivă 6.000 de hectare de cartofi. Majoritatea producției va ajunge peste hotare.

Cultivarea cartofilor în zonă se desfășoară după un calendar foarte bine stabilit. Aici, fermierii încep procesul în același timp, iar până la începutul lunii mai, cultivarea ar trebui să ajungă la final.

Cele 6.000 de hectare de teren sunt și ele foarte bine distribuite. Pe 1.000 de hectare, are loc cultivarea soiurilor timpurii de cartofi. Restul suprafețelor sunt alocate cultivării economice.

În ultimii ani, agricultura din Harghita a trecut prin mai multe etape. La un moment dat, suprafețele dedicate cultivării de cartofi au scăzut, afectându-i economic pe fermierii din zonă. Însă, viitorul sună promițător.

În Harghita, s-au deschis două fabrici de prelucrare a cartofilor, dată fiind cererea tot mai mare. La rândul lor, fermierii vor să țină și ei pasul cu tehnologia și cu cererea, astfel că au început să își achiziționeze diverse utilaje. În acest fel, munca lor va fi ușurată.

Cristiana Furtuna
Cu o experienta de peste 8 ani in mass-media, Cristiana Astefanoaiei lucreaza in presa online din 2015. Din timpul facultatii a profesat la o televiziune locala din Galati, luand interviuri, realizand stiri si emisiuni, iar la Bucuresti a descoperit redactia online revistateo.ro. Ulterior a fost project manager si redactor pentru mai multe website-uri. Experienta se concretizeaza in materialele Agromedia care aduc informatii utile cititorilor.

    You may also like

    Comments are closed.

    More in Agromedia