Agromedia

Cu ce trebuie să stropești pomii fructiferi în lunile aprilie și mai. Trucul este folosit de grădinarii cu experiență pentru o a obține fructe din belșug

Cu ce să stropești pomii fructiferi în această primăvară. Pentru românii care au propria lor grădină e o perioadă importantă. Cine vrea să se bucure din plin de această perioadă ar trebui să știe exact când să stropească pomii fructiferi ca să-i mențină sănătoși.

Luna aprilie înseamnă pentru cei mai mulți dintre noi acea perioadă în care ne putem plimba prin parcuri, prin oraș, în care stăm mult pe afară, ne vedem cu prietenii sau călătorim. Românii care stau la curte alocă mult timp pomilor fructiferi în această perioadă.

În plus, tot acum se poate începe cultivarea mărarului, a morcovilor, cartofilor sau chiar a pătrunjelului. De la jumătatea lunii e un moment potrivit să semănăm aceste legume plantate, iar pe lângă ele se pot adăuga și dovleci de copt, pepene galben, verde, porumb și varză.

Când vine vorba de pomii fructiferi, ar trebui să știm când și cu ce să-i stropim. Spre exemplu, în perioada cuprinsă între 25 martie și 10 aprilie îi putem stropi cu Captadin 0,15%, cât și cu Chorus 0,07%. În acest fel ei vor fi protejați împotriva problemelor precum făinarea, deformarea frunzelor, ciuruirea bacteriană sau chiar moniloze.

Ei trebuie să fie stropiți din nou la apariția primelor flori, adică între 10 și 15 aprilie. Se poate folosi un tratament cu Difcor 0,025%, Syllit 0,2%, Decis 25 WG 0,003%, cât și Atonik 0,1%. Pomii fructiferi fi protejați de o mulțime de probleme, iar ouăle de acarieni vor fi ținute la distanță.

Între 25 aprilie și 10 mai, când are loc înflorirea în masă, e momentul ca pomii să fie stropiți cu Chorus 0,07% și Cropmax 0,2%. În afară de probleme precizate deja, stropirea ține la distanță și apariția viermelui fructelor, dar și a minatoarelor și a defoliatoarelor.

Stropirea pomilor primăvara se realizează cu ulei horticol și insecticid. Tratamentul se aplică pentru a combate ouăle hibernante de acarieni, afide și cotari, precum și pentru a combate larvele hibernante ale păduchelui din San Jose și ale păduchilor țestoși. Combinația de ulei horticol și insecticid acționează prin intoxicarea și asfixierea acestor dăunători.

Uleiul horticol ucide insectele și larvele prin sufocare, blocând respirația normală prin pelicula pe care o formează la nivelul crengilor. În plus, perturbă metabolismul ouălor de insecte și capacitatea unor insecte de a se hrăni, astfel că le determină să moară de foame. Excesul de ulei horticol se evaporă și se disipează rapid, astfel că acest ulei nu lasă reziduuri toxice. Tocmai din acest motiv este considerat sigur pentru utilizare în preajma oamenilor și a animalelor.

Un produs eficient care combină uleiul horticol cu insecticid pentru stropirea pomilor primăvara este Mospilan Oil, care are spectru larg de combatere și efect de lungă durată.

Este esențial ca pentru stropirea pomilor primăvara să se utilizeze un tratament cu ulei horticol și încă o substanță activă cu rol de insecticid, pentru a combate eficient dăunătorii. O astfel de combinație de tratament elimină adulții, larvele și ouăle care migrează iarna pe tulpinile și crengile pomilor fructiferi.

Cristiana Furtuna
Cu o experienta de peste 8 ani in mass-media, Cristiana Astefanoaiei lucreaza in presa online din 2015. Din timpul facultatii a profesat la o televiziune locala din Galati, luand interviuri, realizand stiri si emisiuni, iar la Bucuresti a descoperit redactia online revistateo.ro. Ulterior a fost project manager si redactor pentru mai multe website-uri. Experienta se concretizeaza in materialele Agromedia care aduc informatii utile cititorilor.

    You may also like

    Comments are closed.

    More in Agromedia