Descoperă

Legenda templului lui Zalmoxis din România: locul neștiut al zeului tracilor

Legenda templului lui Zalmoxis din România: locul neștiut al zeului tracilor
Legenda templului lui Zalmoxis din România: locul neștiut al zeului tracilor

La cinci kilometri de Câmpulung, în județul Argeș, există un loc despre care localnicii susțin că a fost un templu închinat zeului Zalmoxis. Herodot a fost cel l-a numit pe Zalmoxis zeu al tracilor, în lucrarea sa intitulată Istoriile.

Istoricii români susțin despre Zalmoxis că a susținut și încurajat trecerea la creștinism a strămoșilor noștri, geto-dacii, deși există voci care susțin că această teorie este evidențiată doar de mediul creștin ortodox român, deoarece geto-dacii erau politeiști, precum celelalte popoare indo-europene.

Astfel, Zalmoxis este asociat, în concepția figurilor istorice ortodoxe, cu trecerea la creștinism a dacilor, datorită asemănărilor „zalmoxianismului” cu creștinismul.

Mânăstirea Nămăiești – un lăcaș săpat în stâncă în secolul XVI

Una dintre cele mai vechi mănăstiri din România se regăsește la Nămăiești, județul Argeș. Acest lăcaș a fost săpat în stâncă în secolul XVI, însă nu se știe de către cine. Fără a avea informații concrete, sătenii cunosc legende transmise oral, de-a lungul anilor, în care Domnitorul Negru Vodă a fost o persoană de interes.

Astfel, istoricii susțin că această mănâstire a fost o catacombă creștină în perioada romanilor, de aici și legătura cu zeul Zalmoxis. Conform legendei, lăcașul a fost un templu păgân închinat zeului în perioada romană.

De asemenea, despre acest loc se spune că a fost un popas al Sfântului Andrei. Acesta, atunci când a vizitat locul, a spus: „Nemo est”(n.red. Nu este nimeni), de aici venind și numele localității Nămăiești.

Legenda icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului

Mănăstirea Nămăiești este, în prezent, o mânăstire de maici, fiind cunoscută pentru legenda legată de icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, despre care se spune că a fost pictată de Sfântul Evanghelist Luca.

Icoana a fost găsită, conform legendei, de trei ciobani care au petrecut noaptea pe stâncă și care au avut același vis: au visat că un înger le-a spus despre existența unei icoane zugrăvită după chipul real al Maicii Domnului.

Ciobanii au visat și a doua noapte același lucru, iar, în a treia noapte, în vis li s-a arătat chiar Maica Domnului care i-a îndrumat spre o grotă, îndemnându-i să construiască acolo un lăcaș de cult pentru că acolo vor găsi icoana. Biserica are hramul „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului” și „Izvorul Tămăduirii”.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.

    More in Descoperă