Știri Agricole

Legea compostului în România valabilă din ianuarie 2021. Ce trebuie să facă fiecare gospodărie

Legea compostului în România valabilă din ianuarie 2021. Ce trebuie să facă fiecare gospodărie
Legea compostului în România valabilă din ianuarie 2021. Ce trebuie să facă fiecare gospodărie

Legea compostului a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2021.

Toţi românii sunt obligaţi să colecteze separat resturile alimentare şi vegetale. dacă nu vom respecta legea, riscăm să plătim amenzi uriaşe. Mai mult, România poate fi sancţionată de UE, cu peste 200.000 de euro pe zi.

Oamenii vor fi obligaţi să colecteze separat deşeurile biodegradabile, precum fructele şi legumele alterate, aşa cum se întâmplă acum, în unele locuri, cu deşeurile reciclabile. Majoritatea resturilor alimentare generate zilnic în fiecare familie: fructe, legume, coji de cartofi şi de ouă, dar şi cenuşă şi rumeguş pentru cei care locuiesc la case vor fi colectate. Toate vor fi depozitate într-un recipient separat, folosit mai târziu pentru compost.

Citește și: Noi amenzi, de la 1 ianuarie 2021, pentru românii care nu aruncă fructele și legumele vechi separat. Reprezentanții firmelor de salubrizare: „Legea nu va putea fi aplicată”

Procesul de compostare implică fermentarea lentă a deşeurilor biodegradabile, în urma căruia acestea se transformă în îngrăşământ natural pentru soluri. Deşeurile biodegradabile reprezintă deşeurile provenite din grădini şi parcuri, deşeurile alimentare sau cele provenite din bucătăriile gospodăriilor private, din birouri, cantine, restaurante sau magazinele de vânzare cu amănuntul. Aproape orice provine din sol poate fi compostat.

Cei care nu respectă legea pot fi amendaţi cu sume cuprinse între 400 şi 800 de lei, iar firmele cu până la 20.000 lei. Pentru autorităţile responsabile, amenzile se pot încadra între 5.000 şi 15.000 de lei, iar pentru nerespectarea normelor tehnice, contravenţiile pot ajunge şi la 30.000 lei.

Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor menţionate se fac de către personalul împuternicit din cadrul Gărzii Naţionale de Mediu. De asemenea, în lipsa unei infrastructuri de colectare, ţara noastră riscă sancţiuni de peste 200.000 de euro pe zi din partea Uniunii Europene.

Cristiana Furtuna
Cu o experienta de peste 8 ani in mass-media, Cristiana Astefanoaiei lucreaza in presa online din 2015. Din timpul facultatii a profesat la o televiziune locala din Galati, luand interviuri, realizand stiri si emisiuni, iar la Bucuresti a descoperit redactia online revistateo.ro. Ulterior a fost project manager si redactor pentru mai multe website-uri. Experienta se concretizeaza in materialele Agromedia care aduc informatii utile cititorilor.

    You may also like

    2 Comments

    1. Foarte bine,salut această inițiativă dar ar trebui sa fie pubele separate,închise și fiecare să dețină o cheie sa deschidă capacul atunci când vine cu astfel de resturi,altfel nu se va reuși nimic,doar trăim în România unde civilizația și bunul simt cam lasă de dorit!
      Nu știu in alte țări, dar în Italia există așa ceva!

      1. Asa este, suntem de acord cu ceea ce spuneti! Speram sa se vada rezultatele cat mai repede!

    Leave a reply

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *