Duminica, 1 august, incepe postul Adormirii Maicii Dommului, un post destul de dur, care durea 14 zile. Ziua de 31 iulie este speciala pentru ortodocsi, fiind ultima in care se mananca de dulce, si e celebrata ca atare.
Postul Adormirii Maicii Domnului incepe de obicei pe 1 august si are o durata de doua saptamani (1-15 august). Lasata secului pentru postul Adormirii Maicii Domnului se face pe data de 31 iulie.
In popor este cunoscut si sub denumirea de Postul Sfintei Marii sau Santamariei. Este un post care ii pregateste pe crestini pentru cele doua mari praznice din luna august: Schimbarea la Fata (6 august) si Adormirea Maicii Domnului (15 august).
Ce se face de Lăsata Secului, pe 31 iulie
Potrivit tradițiilor, în unele sate din Covasna, credincioșii au obiceiul focului purificator. Această datină are rol de purificare și de alungare a spiritelor rele, înainte de post. Practic un foc mare este aprins, pe înserat, pe dealurile din apropierea satelor.
În zona Munteniei, nurorile obișnuiesc să prepare plăcinte cu brânză dulce, pe care să le ducă soacrelor pentru ca relația lor să se „îndulcească”.
Un alt obicei de la sate este legarea grânelor pentru ca păsările și dăunătorii să nu distrugă recoltele.
Românii obișnuiesc să se întânească de lăsatul secului cu prieteni, rude și apropiați și să mânânce alimente de dulce, marcând ultima zi inaintea postului.
Lăsatul Secului este o sărbătoare care marchează ultima zi în care se poate mânca de dulce. Postul Sfintei Marii mai este cunoscut în popor și sub denumirea de Postul Adormirii Maicii Domnului.lasatul secului este mai intai de toate un indemn la reculegere, la reinnoirea vietii prin lasarea pacatelor si a preocuparilor desarte si prin intoarcerea spre Dumnezeu. Asa se spune in frumoasele cantari bisericesti de post: “Ziua postului parasire de pacate sa-ti fie, suflete, si catre Dumnezeu plecare si apropiere”. Postul este prin excelenta timp de rugaciune, de cainta si marturisire a pacatelor, de infranare, de rabdare si mai ales de iertare. Infranarea de la mancarea “de frupt” este numai un aspect al postirii ortodoxe, cel vazut. Dar in Sinaxarul Sambetei Albe, vorbindu-se despre “marea lupta a postului”, se arata treptele sale, ca intr-o scara: “Mai intai dragostea si departarea mintii de la lucrarile si faptele necuviincioase; apoi insusi postul, dar sa nu postim numai de mancari, ci sa postim si cu limba si cu ochii si, ca sa spunem pe scurt, sa ne oprim si sa ne indepartam de la orice fapta rea”.
Postul incepe anul acesta pe 1 august. Iata ce nu este bine sa faci!
In Postul Sfintei Marii sunt interzise nuntile, sezonul se deschide dupa data de 15 august si tine pana la intrarea in postul Craciunului.
Postul Adormirii Maicii Domnului inseamna infranare nu doar de la anumite alimente, ci de la tot ce ne desparte de Dumnezeu. Nu este bine sa te certi, sa injuri sau sa iti vorbesti aproapele de rau.
Postul Adormirii Maicii Domnului inseamna infranare nu doar de la anumite alimente, ci de la tot ce ne desparte de Dumnezeu. Daca ne tinem departe de anumite mancaruri, sa ne tinem departe si de pacate. Sa nu ne intristam ca pierdem satisfactia pe care ne-o aduce hrana de „dulce”, caci prin retinerea de la ea vom fi partasi unor daruri care ne fac mostenitori ai Imparatiei lui Dumnezeu.Originea acestui post a fost fixata in secolul al V lea cand s-a dezvoltat cultul Maicii Domnului. La inceput durata postului Adormirii Maicii Domnului era diferita pentru crestini, cei din Antiohia posteau o zi, pe 6 august , in vreme ce la Ierusalim acest post tinea opt zile. Existau si crestini care posteau toata luna august, in vreme ce altii posteau in luna septembrie. Uniformizarea datei si a duratei postului a avut loc in sec. al XII-lea, la sinodul local din Constantinopol (1166), condus de patriarhul ecumenic Luca Crysoverghis. Aici s-a stabilit ca acest post sa fie tinut incepand cu 1 august si sa se termine pe 15 august, ziua praznuirii Adormirii Maicii Domnului.În post nu este bine să ne veselim prea mult, să înjurăm ori să bârfim. Perioada postului este marcată de rugăciuni către Fecioara Maria, Cea care l-a născut pe unicul Fiu al lui Dumnezeu, Iisus Hristos, Mântuitorul sufletelor noastre.
Femeile poartă năframă în perioada postului și nu au voie să muncească în zilele de vineri, conform tradiției. Se spune că femeile care spală haine în zilele de vineri din post nu vor fi iertate pentru păcatele lor, căci o supără pe Maica Domnului.
De asemenea, nu este bine sa te intristezi din cauza faptului ca nu poti sa mananci de dulce. În acest post, nu se consumă produse de proveniență animală (carne, lapte, ouă). Pe 6 august se dă dezlegare la pește, conform orânduielii stabilite de biserică.
Preoții și marii duhovnici susțin că trebuie să ajunăm până la ora 15, în zilele de luni, miercuri și vineri. Marțea și joia se mănâncă fără ulei, însă sâmbăta și duminica se dă dezlegare la untdelemn și vin.
O superstitie straveche ne arata ca nu este bine sa ne tundem parul in aceasta zi sau sa il aruncam la gunoi. De asemenea, se spune ca nu e bine sa mergi inapoi, pentru ca acest lucru atrage intristarea Maicii Domnului si o face sa lacrimeze. In plus, femeile insarcinate trebuie sa fie foarte atente cum isi petrec aceasta zi. Ele nu au voie sa faca treburi in gospodarie sau sa gateasca la foc aprins si sa aprinda focul in soba sau in vatra cu doua zile inaintea sarbatorii. Se spune ca daca vor respecta aceste lucruri, ele vor avea o sarcina usoara, lipsita de probleme si vor da nastere unor prunci sanatosi.
Este interzis scaldatul in ape curgatoare
O alta supersitie din popor spune ca este interzis scaldatul in rauri din care au baut cerbii. Totodata, nu este bine ca in aceasta zi sa dormi in aer liber sau sa te certi cu cineva.