Descoperă

Laptele nu este folosit doar in bucatarie! Un gradinar ne da 6 sfaturi despre cum sa il aplicam si in gradina!

Ai lapte? Folosiți-l în grădină. Băutura nu este bună doar pentru corpul uman, ci este benefică și pentru plante. Laptele servește ca îngrășământ pentru grădina ta pentru a ajuta plantele să crească, precum și are atribute antifungice și pesticide.

Aceleași proprietăți care fac ca laptele să fie bun pentru un om, cum ar fi calciul și vitaminele B, sunt cele care aduc beneficii plantelor. Calciul ajută plantele să crească, precum și să prevină putregaiul final al florilor, care poate fi cauzat de o deficiență de calciu. Această afecțiune este frecventă la plantele de roșii, ardei și dovleac.

Laptele poate fi folosit, de asemenea, ca pesticid într-o anumită măsură, arătându-se cel mai promițător în combaterea afidelor și în reducerea virusului mozaicului frunzelor. De asemenea, poate fi folosit ca agent antifungic pentru a preveni apariția otrăvii.

Cu toate acestea, laptele nu este un panaceu atunci când vine vorba de cultivarea plantelor. Folosirea unei cantități prea mari poate duce la distrugerea plantei, datorită bacteriilor din băutură care pot împiedica creșterea și provoca ofilirea. Grăsimea din laptele integral poate provoca, de asemenea, un miros neplăcut, în timp ce laptele degresat ar putea duce la putregaiul negru, putregaiul moale și pata de frunze Alternaria la anumite culturi.

Orice tip de lapte, inclusiv cel proaspăt, expirat, evaporat și sub formă de pudră, poate fi folosit în grădină, atâta timp cât este diluat corespunzător. Rămâneți la laptele cu conținut redus de grăsime (2 la sută) sau cu conținut scăzut de grăsime (1 la sută), mai degrabă decât la opțiunile degresate sau integrale.

Amestecați laptele cu apă într-un raport de 50-50 și turnați-l într-o sticlă cu pulverizator. Udarea laptelui este esențială pentru a vă asigura că acesta aduce beneficii reale grădinii dumneavoastră, în loc să distrugă plantele. Proporția nu trebuie să fie exactă – de fapt, puteți chiar să amestecați și ultimele rămășițe din galon pe măsură ce terminați ulciorul, folosind doar un sfert de cană de lapte sau cam așa ceva.

Aplicați amestecul de lapte pe frunzele plantelor, verificând din nou la aproximativ 30 de minute pentru a vă asigura că laptele apos a fost absorbit. Dacă în acel moment mai există încă lichid pe frunze, ștergeți-le ușor cu o cârpă umedă. Anumite plante, cum ar fi roșiile, sunt predispuse să dezvolte boli fungice dacă lichidul stă pe frunze prea mult timp. De asemenea, puteți turna amestecul de lapte direct în sol, la baza plantei, ceea ce va permite rădăcinilor să îl absoarbă.

Dacă aveți o suprafață mare de grădină pe care doriți să o stropiți cu o soluție de lapte, folosiți un pulverizator cu furtun de grădină. Aproximativ 1 sfert de litru de lapte va acoperi o grădină de 20 pe 20 de picioare, în timp ce 5 galoane de lapte ar trebui să acopere 1 acru.

După aplicarea laptelui, abțineți-vă să folosiți un pesticid chimic sau un îngrășământ pe plante, care va ucide bacteriile din lapte care ajută plantele să crească. După utilizarea laptelui pe plante, ar putea exista un ușor miros neplăcut; totuși, acesta va dispărea în cele din urmă.

Laptele poate fi folosit cu succes pentru a lupta împotriva bolilor fungice, cum ar fi mucegaiurile, putregaiul și otrăvirea. Vizitați The Spruce pentru a afla mai multe! Pulverizarea unui amestec diluat pe suprafața frunzelor plantelor scade susceptibilitatea acestora la infestarea cu ciuperci.

Laptele este, de asemenea, un aditiv puternic pentru a îmbunătăți adsorbția pesticidelor și pentru a preveni scurgerea acestora de către vânturi puternice și ploi. În plus, s-a dovedit că laptele stopează transmiterea virușilor care cauzează boli, cum ar fi virusul mozaicului tutunului. Diverse studii susțin această afirmație.

Această practică străveche de utilizare a laptelui pentru a îmbunătăți sănătatea solului a revenit în actualitate după ce câteva rapoarte pozitive au apărut online. Potrivit unei cercetări efectuate la University of Vermont Extension pășunile supuse pulverizărilor cu lapte au obținut o creștere sănătoasă și rămân fără boli chiar și în prezența agenților patogeni sezonieri și a insectelor distructive din sol. În plus, aplicarea de lapte a sporit capacitatea solului de a absorbi aerul și apa. Iată încă un articol care susține această afirmație!

Deoarece laptele este o sursă bună de calciu, îl puteți folosi pentru a vă hrăni plantele ocazional. Acest îngrășământ din lapte poate fi folosit pentru plantele de legume, cum ar fi roșiile, ardeii și dovleceii care suferă de putregaiul final al florilor. Dacă aveți lapte de rezervă, folosiți-l diluat (50% lapte și 50% apă) pentru a vă uda plantele în jurul bazei lor sau folosiți această soluție ca spray foliar.

Cristiana Furtuna
Cu o experienta de peste 8 ani in mass-media, Cristiana Astefanoaiei lucreaza in presa online din 2015. Din timpul facultatii a profesat la o televiziune locala din Galati, luand interviuri, realizand stiri si emisiuni, iar la Bucuresti a descoperit redactia online revistateo.ro. Ulterior a fost project manager si redactor pentru mai multe website-uri. Experienta se concretizeaza in materialele Agromedia care aduc informatii utile cititorilor.

    You may also like

    1 Comment

    1. intrebare de baraj: sunteti din Romania? ma refer la autorii articolelor…Nu stiti ca in romania unitatile de masura sunt cele din sistemul international adica litru sau gram cu multipli si submultipli? Pentru ca vad ca folositi des sistemul anglosaxon de unitati de masura si totusi informatiile sunt traduse in limba romana. Nu mi se pare corect sa folositi cuvinte in limba engleza atunci cand aveti corespondent in limba romana!
      In alta ordine de idei multumesc pentru informatiile pe care ni le furnizati!

    Leave a reply

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    More in Descoperă