Descoperă

Ivermectină pentru animale. Medicament de uz veterinar

În ultimele zile s-a înregistrat un interes crescut pentru medicamentul de uz veterinar Ivermectină. Medicii atrag atenția că acest medicament este strict pentru animale și nu e recomandat consumul uman sub nicio formă.

Specialiștii ANSVSA, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, au  transmis un mesaj românilor prin care explică faptul că, indiferent de ce informații află din diverse surse, medicamentul Ivermectină NU e destinat consumului uman.

Redăm mai jos avertismentul ANSVSA

„Atenție! Toate produsele medicinale veterinare care conţin ivermectină sunt autorizate doar pentru utilizarea la animale

Utilizarea la oameni a produselor medicinale veterinare care conţin ivermectină poate avea consecințe dintre cele mai grave asupra sănătăţii umane.

În cele ce urmează, redăm recomandările emise de către Colegiul Medicilor Veterinari din România referitoare la prescrierea, comercializarea, eliberarea și utilizarea produselor medicinale veterinare care conțin ivermectină, în contextul pandemiei COVID-19:

Medicii veterinari nu au competenţe legale pentru a recomanda, prescrie, comercializa, elibera produse medicinale veterinare care să fie utilizate în tratamentul oamenilor;

Toate produsele medicinale veterinare autorizate de către autorităţile veterinare române sau de către Agenţia Europeana a Medicamentului (EMA) sunt destinate exclusiv utilizării la animale, iar o eventuală decizie privind utilizarea acestora la oameni aparţine exclusiv autorităţilor competente pentru produse medicinale de uz uman;

Produsele medicinale veterinare care conţin ivermectină se eliberează doar pe bază de reţetă, iar prescrierea se face exclusiv de către un medic veterinar cu drept de liberă practică care a examinat animalul şi a stabilit un diagnostic;

Medicii veterinari utilizează doar modelul unic, ca imprimat cu regim special, al formularului de prescripţie medicală necesar pentru eliberarea produselor medicinale veterinare prevăzut în legislaţie;

La prescrierea produselor medicinale veterinare, inclusiv a celor pe bază de ivermectină, medicii veterinari trebuie să utilizeze parafa prevăzută în Statutul Medicului Veterinar;

Medicul veterinar este obligat să prescrie doar cantitatea necesară pentru efectuarea completă a tratamentului în cauză, în funcție de specia animalului, greutatea, doza şi durata tratamentului;În cazul produselor medicinale veterinare care se administrează animalelor de la care se obţin alimente, inclusiv ecvidee, medicul veterinar este obligat să înscrie în prescripţia medicală perioada de aşteptare care trebuie respectată, în conformitate cu prospectul produsului medicinal veterinar prescris şi utilizat;

În cazul utilizării şi administrării produselor medicinale veterinare care conţin ivermectină la animale, în cadrul unităţilor de asistenţă medical-veterinară, la sediu sau în condiţii de teren, medicul veterinar consemneză activitatea în registrul de consultaţii şi tratamente, iar în cazul animalelor de la care se obţin alimente notifică proprietarul cu privire la respectarea timpului de aşteptare;

Utilizarea altor formulare pentru prescrierea produselor medicinale veterinare, în afara celor prevăzute în legislatie, precum şi eliberarea fără prescripţie medicală a produselor medicinale veterinare, inclusiv a celor care conțin ivermectină, atrage răspunderea disciplinară, contravenţională sau penală, după caz, a persoanelor vinovate;

Comercializarea produselor medicinale veterinare care conţin ivermectină se realizează numai prin farmacii veterinare şi depozite farmaceutice veterinare autorizate sanitar veterinar, conform prevederilor legale în vigoare.

Sursa: ANSVSA”

Ivermectină prospect

Ivermectina se poate administra atât sub formă orală, cât și injectabil.

Prezentăm prospectul pentru Ivermectină, soluție orală.

Acest medicament poate fi cumpărat numai pe bază de rețetă medicală eliberată de un medic veterinar. 

Ivermectină prospect: ACȚIUNE FARMACOTERAPEUTICĂ: Substanţa activă al preparatului Ivermectină 1% – soluţie injectabilă, prezintă un compus ultrapurificat, obţinut prin fermentare cu participarea unor tulpini selecţionate de Streptomices avermitilis.

Proporţia de participare în produs a componentelor (B1a) şi (B1b) este, respectv de 95% şi 4%, ceea ce conferă produsului o activitate antiparazitară excepţională.

Acţiunea Ivermectinei se datorează creşterii cantităţii de GABA (acid gamaaminnobutiric) eliberat de către neuronii presinaptici. GABA este un neurotransmiţător inhibitor care blochează stimularea postsinaptică a neuronilor adiacenţi la nematode sau a fibrelor musculare la artropode.

Ivermectina, prin stimularea eliberării de GABA, paralizează paraziţii şi produce moartea lor. Cestodele şi trematodele (helminţi plaţi), la nivelul nervilor periferici nu folosesc GABA în calitate de neurotransmiţător şi din această cauză, Ivermectina nu este eficace contra acestor paraziţi.

INDICAŢII:Pentru prevenirea şi combaterea următoarelor endo şi ectoparazitoze:La bovine: nematodozele gastrointestinale şi pulmonare (Ostertagioza, Cooperioza, Nematodiroza, Dictiocauloza, Strongiloidoza şi altele) provocate  de formele mature şi cele larvale aliate în faza a 4-a de dezvoltare, hipodermozei (la faza parazitară); păduchilor (speciile care se alimentează cu sînge) şi scabiei.La ovine: nematodozele gastrintestinale şi pulmonare (Ostertagioza, Cooperioza, Buono, Dictiocauloza, Strongiloidoza şi altele); Oestrozei, scabiei şi căpuşelor.

La porcine:   nematodozele gastrintestinale şi pulmonare (Ascaridoza,  Strongiloidoza, Metastrongiloza, Trichocefaloza şi altele); scabiei şi păduchilor.

REACŢII ADVERSE: La bovine tratarea hipodermozelor cu Ivermectină,în perioada cînd larvele migratoare se află într-un spaţiu vital (canalul vertebral,esofag sau faringe) poate să provoace ataxie medulară,paralizie a membrelor sau salivaţie abundentă şi meteorizm ruminal. Pentru a evita aceste efecte nedorite,tratamentul trebuie efectuat la începutul migrării larvelor,adică imediat după terminarea zborului insectei Hipoderma bovis (streche) şi la începutul lunii ianuarie,cînd larvele din nou revin sub piele.

MOD DE ADMINISTRARE: Se administrează subcutanat în doze:La rumegătoare (bovine, ovine): 1 ml de soluţie 1% / 50 kg masă corporală (200 mcg substanţă activă/kg). Nu seadministrează în perioada de lactaţie.La porcine: 1 ml soluţie 1%/33 kg masa corporală (300 mcg substanţă activă / kg).CONTRAINDICAŢII:Nu se administrează intravenos sau intramuscular. Nu se administrează animalelor lactante, produsul cărora este destinat consumului uman.

TIMP DE AŞTEPTARE:

Pentru rumegătoare mari şi mici: carne-28 zile;

Pentru porcine: carne-28 zile, lapte-14 zile.

ATENŢIONĂRI: A nu se lăsa la îndemîna copiilor. A nu se utiliza după expirarea termenului de valabilitate indicat pe ambalaj. Cînd lucraţi cu acest produs,concomitent,să nu mîncaţi,să nu beţi apă şi să nu fumaţi. Evitaţi contactul produsului cu ochii. După ce terminaţi lucrul,spălaţi mîinile. Resturile de produs şi flacoanele goale trebuie depozitate în locuri sigure,îngropate sau arse,astfel încît Ivermectina să nu vină în contact cu peştii sau alte vietăţi acvatice.

CONDIȚII DE PĂSTRARE: Ferit de razele solare directe şi de umiditate,  la temperatura 5-25°C.

VALABILITATE:  vezi ambalaj.

PREZENTARE:  Flacoane a câte 10,50 şi 100 ml.

Farmaciștii avertizeaza: la oameni, afectează sistemul nervoz

„Este similar cu cei care au băut spirt, nu luați așa ceva, doamnă! Vă atacă sistemul nervos central, sistemul locomotor. Am 40 de ani de activitate, odată am omorât un câine după ce i-am dat două pastile în plus. Atât, două pastile.

Acum țin medicamentul ăsta sub cheie, în depozit. Ne-au amenințat că, dacă mai vindem, ajungem la pușcărie. Oamenii nu înțeleg că se pun în pericol”, avertizează o farmacistă, contactată de jurnalul.ro

Cristiana Furtuna
Cu o experienta de peste 8 ani in mass-media, Cristiana Astefanoaiei lucreaza in presa online din 2015. Din timpul facultatii a profesat la o televiziune locala din Galati, luand interviuri, realizand stiri si emisiuni, iar la Bucuresti a descoperit redactia online revistateo.ro. Ulterior a fost project manager si redactor pentru mai multe website-uri. Experienta se concretizeaza in materialele Agromedia care aduc informatii utile cititorilor.

    You may also like

    Comments are closed.

    More in Descoperă