Trucuri și sfaturi

Îngrășământ natural pentru creșterea rapidă și asigurarea sănătății tufelor de castraveți!

Îngrășământ natural pentru creșterea rapidă și asigurarea sănătății tufelor de castraveți!
Îngrășământ natural pentru creșterea rapidă și asigurarea sănătății tufelor de castraveți!

Castraveții sunt legume foarte apreciate în perioada verii, mai ales datorită conținutului de vitaminele A, B, C, săruri de calciu, fibre, potasiu, fier, magneziu și fosfor.

În perioada verii, cultura de castraveți din solarii poate fi afectată de mai mulți factori, mai ales de gradul de umiditate sau oscilațiile de temperatură, așa că au nevoie, uneori, de o îngrijire corespunzătoare pentru a evita nedezvoltarea sau îngălbenirea frunzelor cauzate de boli și dăunători. Tocmai de aceea, sunt recomandate îngrășămintele naturale.

Îngrășământ natural castraveți

Pentru a evita utilizarea fertilizatorilor chimici care pot afecta calitatea castraveților, puteți să obțineți îngrășământ natural, folosind câteva ingrediente simple.

Acest îngrășământ se poate obține din amestecul de zer (sau lapte/ chefir degresat) și tinctura de iod. Atunci când este folosit radicular și foliar, cultura de castraveți crește repede și leagă multe fructe.

Zerul are rolul de protecție, acoperind frunzele cu un strat protector subțire și ținând sporii de ciuperci și bolile la distanță. Tinctura de iod are rol antiseptic.

Pentru a prepara îngrășământul, veți avea nevoie de:

  • 9 litri de apă stătută, neclorată (30-35°C)
  • 1 litru de zer
  • 20 picături de tinctură de iod.

Toate ingredientele se amestecă foarte bine și se folosesc radicular și foliar. Tratamentul foliar se poate aplica o dată pe săptămână, dimineața sau seara, în zilele în care nu există șanse să plouă. Tratamentul radicular se aplică pe solul umed, o dată la două săptămâni, folosind câte 500-1000 ml la fiecare tufă.

Sfaturi utile pentru o cultură de castraveți sănătoasă

O cultura de castraveți bogată și sănătoasă trebuie întreținută corespunzător încă din primele momente. În primul rând, atunci când alegeți soiul de castraveți, trebuie să vă asigurați că se potrivește tipului de sol din zona în care vor fi plantați.

Un alt pas important este irigarea corectă a castraveților. În zilele secetoase și călduroase, castraveții se udă zilnic, cu apă călduță. În zilele mai răcoroase, castraveții se udă mai rar. Dacă nu au destulă umiditate, atunci castraveții vor fi amari.

Lăstarii secundari trebuie îndepărtați pentru a asigura energie întregii tufe, atunci când nu au crescut mai mari de 4-6 cm. Eliminarea acestora se face cu multă grijă, deoarece tulpinile sunt fragile.

Castraveții trebuie fertilizați, prima dată la două săptămâni după plantare, a doua oară la începutul perioadei de înflorire, iar a treia și a patra în perioada formării legumelor.

În solarii, castraveții trebuie să primească destul dioxid de carbon, așa că puteți pune un butoi cu gunoi de grajd, sau puteți efectua mulcirea cu gunoi de grajd, cu un strat de cel puțin 3-5 cm. Pentru a păstra gradul de umiditate necesar, puteți efectua mulcirea și cu humus, turbă, rumeguș, paie.

După ploaie sau irigare, solul din jurul castraveților trebuie amestecat pentru a permite rădăcinilor plantelor să respire corespunzător.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.