Descoperă

Informația momentului pentru cei care au casă la curte! Este total interzis: În lege scrie clar

Cei care stau la casă cu curte și doresc să se apuce de această activitate, trebuie să aibă în vedere anumite reguli. Legislația spune clar care este distanța minimă față de gardul vecinului. Despre ce este vorba mai exact?

Apicultura este o activitate care are numeroase beneficii, fiind importantă atât din punct de vedere economic, cât și ecologic. De asemenea, îngrijirea albinelor poate avea un efect terapeutic și poate reduce stresul în cazul anumitor persoane. Până la urmă, doar activitatea în aer liber și interacțiunea cu natura pot avea un efect calmant și relaxant asupra minții umane.

Trebuie să aveți în vedere anumite reguli

Trebuie să știți însă că, în cazul în care v-ați decis să vă apucați de apicultură în propria curte, există anumite reguli și restricții referitoare la amplasarea stupilor în România. Pe lângă faptul că aceste reguli au menirea de a asigura bunăstarea albinelor, ele previn și eventualele neplăceri pe care le poți avea.

Legislația apicolă stabilește distanțe minime pe care trebuie să le respecte apicultorii în amplasarea stupilor. De exemplu, se impune o distanță minimă față de drumuri publice, locuințe, zone cu activități industriale sau agricole.

În general, se recomandă ca stupii să fie amplasați la o distanță de cel puțin 10-20 de metri față de drumurile publice. Această regulă are scopul de a proteja albinele, dar și de a evita eventualele incidente cu traficul rutier.

Există, de asemenea, recomandări și în ceea ce privește amplasarea stupilor față de zonele agricole sau industriale, care pot implica utilizarea pesticidelor sau substanțelor chimice. Astfel, se recomandă o distanță de cel puțin 3-5 km pentru a evita expunerea albinelor la aceste substanțe.

În ceea ce privește amplasarea stupilor față de locuințe, distanta minimă poate varia, dar de obicei se recomandă o distanță de cel puțin 20-30 de metri. Legea Apiculturii spune însă că stupii de albine trebuie să fie puși la cel puțin cinci metri de hotarele proprietăților din domeniul privat. Așa că, dacă nu vreți să aveți probleme cu vecinii este bine să respectați aceste prevederi.

Ce alternative avem dacă nu putem respecta distanța minimă?

În cazul în care această distanță minimă nu poate fi respectată, președintele Asociației Crescătorilor de Albine din România, Ioan Fetea, spune că se poate pune o plasă care nu permite albinelor să treacă dincolo de proprietate.

„În lege scrie clar că amplasarea stupilor față de vecinătate se face la 5 metri de gard. În condițiile în care nu se poate respecta această distanță, din cauza lipsei de spațiu, se pot pune stupii sigur, cu spatele și lângă gard, cu condiția să aibă o plasă prin care albina nu trece dincolo.

Deci, plasa trebuie să fie înaltă de 2 metri și la extremități să depășească cu alți 2 metri stupina. Și bineînțeles că apicultorul trebuie să informeze primăria că are acolo stupii, atunci când îi înregistrează în Registrul Agricol”, a explicat președintele ACA.

Cristiana Furtuna
Cu o experienta de peste 8 ani in mass-media, Cristiana Astefanoaiei lucreaza in presa online din 2015. Din timpul facultatii a profesat la o televiziune locala din Galati, luand interviuri, realizand stiri si emisiuni, iar la Bucuresti a descoperit redactia online revistateo.ro. Ulterior a fost project manager si redactor pentru mai multe website-uri. Experienta se concretizeaza in materialele Agromedia care aduc informatii utile cititorilor.

    You may also like

    Comments are closed.

    More in Descoperă