Hurlupul este o boală care poartă denumirea oficială de Taphrina pruni și care afectează atât speciile sălbatice, cât și cele cultivate de prun. Ciuperca mai poartă denumirea populară de gurlupi, chirlaucă sau ghirtoc.
Care sunt simptomele bolii și când poate apărea hurlupul
Taphrina pruni este o boală care afectează fructele pomului. Acestea nu se mai dezvoltă în mod corespunzător, iar forma lor se schimbă. Astfel, fructele vor avea o formă mai alungită și mai lată, iar vârful se va îndoi, primind o formă de seceră. La apariția acestor simptome, fructele probabil au mezocarpul mărit, sămânţa atrofiată, iar endocarpul lemnos nu se va mai dezvolta.
Hurlupul apare în perioda dintre sfârșitul lunii aprilie și începutul lunii mai, la scurt timp după fecundare. Astfel, fructele tinere infectate vor avea ca prim simptom o creștere mai rapidă a mezocarpului, iar dimensiunile acestora vor depăsi dimensiunile fructelor sănătoase, din cauza miceliului ciupercii care se dezvoltă între celulele fructelor.
Condițiile favorabile pentru dezvoltarea plantei sunt vremea ploioasă, gradul ridicat de umiditate și temperaturile cuprinse între 10-21 de grade Celsius, în perioada imediat următoare a fecundării fructelor.
Fructele vor rămâne fără sâmbure, vor fi zbârcite, spongioase în interior, de culoare verde-gălbui, cu un gust dulce-acrișor. Fructele vor rămâne pe ramură în jur de o lună, însă se vor usca și vor cădea. Miceliul ciupercii se dezvoltă în spaţiile intercelulare ale ţesuturilor atacate și este septat și ramificat. Ascele sunt cilindrice, rotunjite la vârf, incolore și se formează subcuticular.
Prevenirea și tratarea hurlupilor la prun
În cazul în care prunii sunt afectați de ciuperca Taphrina pruni, atunci se recomandă o serie de lucrări. În primul rând, ramurile pe care s-au format hurlupii trebuie tăiate și arse, fructele bolnave trebuie adunate. În plus, pomul fructifer va avea nevoie de tratamente chimice, cu produse de specialitate. Atunci când se aplică tratamentele, trebuie să se țină cont de stadiul de vegetaţie al pomilor și de condiţiile climatice.
De exemplu, se efectuează tratamente cuprice toamna și în primele săptămâni ale primăverii, după procesul de tăiere, în fazele umflarea mugurilor – dezmugurit. După ce pomii au înflorit, se pot aplica tratamente cu produse de uz fitosanitar ce conțin substanța activă dithianon.