Descoperă

„Grădina lu’ mamaie”, comunitatea din Băleni care aduce în case gustul copilăriei demult uitat

Pandemia i-a făcut pe mulţi dintre agricultorii români să se unească pentru a supravieţui pe o piaţă în care supermarketurile par să acapereze o „felie” din ce în ce mai mare.

Aşa a fost creată o comunitate de producători locali de fructe şi legume din Băleni şi Voineşti, care adus produsele în stare crudă sau procesată (sub formă de dulceţuri sau compoturi) mai aproape de consumatori. „Nepoţii lu’ mamaie” aduc personal produsele în Bucureşti şi Ilfov.

„Fructele provin de la prietenii noştri, producători locali din Hotarele, Giurgiu şi Voineşti, iar legumele provin din grădina lu’ mamaie din Băleni, judeţul Dâmboviţa. Comenzile se fac de luni până joi, comanda minimă este de 50 de lei, plata se face numerar sau Revolut”, spune George Albina, unul dintre tineri implicaţi în proiect.

În „grădina lu’ mamaie” puteţi găsi o diversitate de produse începând cu ceapă verde, roşii, castraveţi până la fructe ca zmeură, prune, afine, precum şi multe altele. În această perioadă recomandăm salatele, atât cele de legume, cât şi cele de fructe.

George Albina (21 de ani) şi Gabriel Staicu (28 de ani) au creat această comunitate din dorinţa de a o ajuta pe bunica primului dintre ei, să valorifice marfa la maximum. Între cei doi „nepoţi” nu există o relaţie de rudenie. Ei sunt studenţi la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei, Universitatea din Bucureşti, aşa că piaţa de desfacere a lor este Ilfov şi Bucureşti.

„Putem onora şi anumite comenzi şi în alte localităţi, dar ceva mai apropiate, pentru că marfa este perisabilă. Nu putem trimite la Suceava, de exemplu. Pentru noi este important ca românii să poată consuma, chiar şi în pandemie, fructe şi legume proaspete, delicioase şi pline de nutrienţi”, mai spune George Albină. Comenzile pot fi plasate pe Facebook, dar şi pe site. Legăturile de mărar sau pătrunjel se vând cu un leu, rădăcinoase costă 5 lei, iar dulceţurile de trandafir, gutui sau afine, pot fi comandate pentru 17 lei. Gemurile costă 30 de lei.

Sursa și mai multe detalii: Adevărul.ro

Cristiana Furtuna
Cu o experienta de peste 8 ani in mass-media, Cristiana Astefanoaiei lucreaza in presa online din 2015. Din timpul facultatii a profesat la o televiziune locala din Galati, luand interviuri, realizand stiri si emisiuni, iar la Bucuresti a descoperit redactia online revistateo.ro. Ulterior a fost project manager si redactor pentru mai multe website-uri. Experienta se concretizeaza in materialele Agromedia care aduc informatii utile cititorilor.

    You may also like

    Comments are closed.

    More in Descoperă