Rețete

Gogoșari murați la rece, fără fierbere. Cât oțet se pune, de fapt

Gogoșari murați la rece, fără fierbere. Cât oțet se pune, de fapt
Gogoșari murați la rece, fără fierbere. Cât oțet se pune, de fapt

Gogoșarii sunt printre murăturile preferate ale românilor. În cazul în care timpul nu vă permite să puneți murături cu saramură clasică pentru iarnă, vă prezentăm o altă variantă, la rece, fără fierbere.

Ingrediente necesare

Pentru a pune gogoșari la rece, fără fierbere, veți avea nevoie de următoarele ingredinte:

  • 5 kg de gogoșari
  • un litru de oțet
  • 200g de zahăr sau miere
  • 2 linguri de sare
  • 2 linguri semințe de muștar
  • o legătură de hrean ras
  • câteva frunze de țelină
  • boabe de piper
  • un morcov
  • foi de dafin

Modul de preparare

Pentru început se prăgătesc ingredintele. Gogoșarii se spală și se curăță bine de semințe, apoi se taie în bucăți mai mari sau mai mici, în funcție de preferințe.

Gogoșari murați la rece, fără fierbere. Cât oțet se pune, de fapt

Se lasă un sfert de oră să se usuce de apă și apoi se mută într-un vas mare în care să încapă și alte ingrediente. Peste gogoșari pe pune oțetul, zahărul, hreanul, foile de dafin, frunzele de țelină și piperul.

Toate ingredientele se amestecă bine, se acoperă și apoi se pun la rece timp de o zi. În acest timp, este indicat să mai amestecați compoziția. Înainte de a muta gogoșarii în borcane, morcovii trebuie curățați și tăiați în bucățele.

Gogoșari murați la borcan

După această perioadă, gogoșarii pot fi puși în borcane, alături de fire de hrean, frunze de țelină, bucățile de morcov și boabele de piper și de muștar, completând cu lichidul în care au stat la marinat, exact așa cum este, fără fierbere.

Bineînțeles, este important să folosiți capace noi, dezinfectate și să le înfiletați corespunzător. Borcanele de gogoșari trebuie depozitate într-un loc umbros și răcoros și consumate mai rapid decât murăturile clasice.

Gogoșarii se vor înmuia puțin, dar nu foarte tare și vor fi delicioși ca garnitură pentru preparatele cu carne sau fasole. De asemenea, este recomandat ca borcanul de gogoșari murați să stea la frigider după ce a fost desfăcut.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.

    More in Rețete