Goblenurile reprezintă o activitate care, în funcție de dimensiunei acestuia, poate să necesite și luni de zile ca timp de lucru. Fiind o muncă migăloasă, executată cu multă răbdare, prețurile goblenurilor sunt destul de ridicate, în special în țări europene ca Germania și Olanda. În România, prețurile diferă în funcție de dimensiune sau model.
Ce preț are un goblen?
Dacă în străinătate, prețul unui goblen poate ajunge la câteva zeci de mii de euro, în România, lucrurile nu stau la fel. În cazul în care acesta are o dimensiune impresionantă și multe culori, ceea ce, din start, presupune, sute de ore de muncă, atunci poate să aibă un preț care să depășească și suma de 3.000 de lei.
Spre exemplu, în cazul unui goblen cu dimensiunile 19.5 x 31.5 cm, cu 22 de culori, prețul poate ajunge la suma de 1.500 de lei. Prețul poate varia și în funcție de vechimea goblenului sau de modelul acestuia.
Și mileurile se vând scump
Dacă bunica ta încă mai croşetează sau mai are pe mobila din sufragerie mileuri te poţi considera norocos! Iată cât au ajuns acum să coste “macrameurile”
În anii ’80 – ’90 nu există casă în România care să nu aibă măcar un mileu pe care şedeau liniştite un bibelou sau o vază cu flori artificiale. Cu timpul, au dispărut complet şi au fost uitate prin cutii sau prin casele bunicilor care nu se îndură să le arunce. Şi bine au făcut pentru că pe site-urile cu anunţuri au apărut, în ultima perioadă, din ce în ce mai multe oferte pentru mileuri. Ceea ce este cu adevărat interesant este că preţul unui astfel de obiect ajunge și la 400 de lei.
Goblenul, o artă aproape uitată
Goblenul este o tapiserie, broderie sau țesătură artistică, efectuată cu ațe colorate și care reprezintă o imagine plastică. Tapițeria este realizată cu ajutorul împunsăturilor acului de cusut în pânză. Acesta se realizează, de obicei, după imagini, sau fotografii, iar fiecare împunsătură de ac reprezintă un pixel al acesteia.
Goblenurile sunt de două feluri, fie realizate după modele de pânză imprimate, fie după diagrame. De cele mai multe ori, goblenurile realizate după diagramă sunt mult mai greu de executat. Un punct de goblen are dimensiunea de 1 mm pătrat iar o „pătrățea” are 1 cm pătrat (conține 100 puncte, 10 pe lungime și 10 pe lățime).
Diagrama unui goblen cuprinde simboluri ordonate după o axa bidimensională, fiecare simbol corespunzând unei nuanțe din goblen. Pânza este creată din fire de bumbac, cu grosimi identice. Pânza se întinde pe un gherghef, rotund sau pătrat, în funcție de forma goblenului.
Dacă ți s-a părut interesant acest articol, te invităm pe pagina de Facebook Agromedia.ro pentru mai multe discuții despre agricultură, trucuri și sfaturi pentru gospodari!
Ok,am inteles.Pe aceasta pagina sunt prezentate anumite produse si pretul la care pot fi achizitionate,dar întrebarea este: Cine le cumpara si unde?,pentru ca nu exista o piata deschisa pentru asemenea obiecte.Daca te duci la piata cu ele,mare lucru daca vinzi un mileu mic,cat o ceasca de cafea,deoarece fiind scumpe si greu de facut,nu le poti da la pret de nimic,iar in cazul acesta ramai cu ele si stai cate o zi intreaga si nu se uita nimeni la ele.Poate ca in alte tari,mai civilizate,cum e Germania,Austria,da,poate ca acolo ai sanse mai mari,dar in ROMÂNIA,putine persoane stiu ce inseamna asta,parerea mea.
vreau sa vind
Buna seara, banuiesc ca din moment ce se publica anunturile pe OLX, există și cerere. Lumea e mare…
Prin internet poți vinde in toată lumea
Am eu vreau să le văd am multe
Mă interesează unde se vand macrameurile….
Prin olx.ro cel mai simplu sau in grupuri de Facebook.
Am mai multe mileuri de macrame, fete de masa lucrate de mine
Am mai multe mileuri de macrame, fete de masa lucrate de mine le vând la preturi bune. Va multumesc
Era bine sa ne fi dat si cateva site-uri de afara unde putem vinde macrameuri si goblenuri, daca tot sunt preturile mai bune. Daca stie cineva astfel de site-uri, poate le face publice.
Am și eu cîteva macrameuri lucrate de mine si vreau să le vînd…Multumesc
Buna!am și eu 2goblenuri și câteva mileuri…unde sa le vand ?am mare nevoie de bani🙂
Bună am și eu câteva mileuri și fețe de masă cusute în chelin
Bună ziua, verificați pe OLX, acolo se vând.
Am și eu goblenuri și fără de masă croșetat de mină!
As vrea sa-mi spuna cineva, unde, in ce tara si la cine (nivel social) au căutare, sau exista cerere pentru macrameuri ? In unele regiuni li se spune „mileu” probabil de la cuvântul francez „milieu” pentru ca se puneau pe mijlocul uni suprafete de mobila.
Eu sunt plecat de 30 ani din Romania si n-am vazut nici in case, nicu in palate macrameuri.
Am si eu de la bunica un sac de macrameuri de la mititele la 2 de pus pe masa din sufragerie.
Va rog scrieti, comentati hai sa vorbim despre soarta macrameurilor…
Puneti un saint unde sa poata expune cine are si cine mai lucreaza aceasta artă!
Vand mileuri
Bună ziua, Cum sa fac sa vând mileuri din lanseta?
In tarile din vest pretul DE CUMPARARE este mai mult decat ridicol pentru goblenuri facute manual si vechi de pana la o suta de ani.
Bineinteles ca un goblen sau o tapiserie de pe vremea lui Ludovic al XIV-lea poate costa zeci, sute de mii de euro, dar o rapire din serai facuta in 2021 tinde spre zero euro. Nu va imbatati cu apa rece!