Un nou studiu facut in Germania la Universitatea Dusiburg-Essen, furnicile-cal comunica intr-un mod absolut distinct atunci cand un cutremur se apropie. Felul in care se comporta furnicile inainte de un cutremur se schimba. Atunci cand un cutremur este iminent, comportamentul acestor furnici se modifica intr-un mod inedit. Acestea inceteaza sa mai intre si sa mai iasa din musuroi. In schimb, acestea se „intalnesc” cu toate in afara musuroiul cu o zi inainte sau chiar in ziua in care urmeaza sa aiba loc un cutremur. In acest mod ele evita posibilitatea ca, in timpul cutremurului, colonia lor sa fie inghitita de pamant odata cu musuroiul.
Anumite celule unice permit furnicilor sa detecteze cutremurele. Se spune ca furnicile simt tensiunea crescuta in univers dinaintea unui cutremur. Dar este mai mult de atat. Testele facute de cercetatoarea Gabriele Berberich arata ca aceste furnici detecteaza schimbari survenite in emisia de gaze a mediului inconjurator folosindu-se de celulele chemoreceptoare unice pe care le au. Aceste celule le permit furnicilor sa simta schimbarile in nivelele de dioxid de carbon. Furnicile au de asemenea si radare interne numite celule magnetoreceptoare. Acestea le permit sa detecteze schimbarile din campul electromagnetic al pamantului.
In timpul studiilor, ce au durat 3 ani, din 2009 pana in 2012, Berberich si colegii acesteia au masurat diferite cutremure cu magnitudini intre 2.0 si 3.2. Berberich a folosit un software special care i-a permis inregistrarea si supravegherea a 15.000 de colonii diferite de furnici 24 de ore pe zi. Aceasta a descoperit faptul ca fiecare colonie a reactionat numai la cutremure de o magnitudine de 2.0 sau mai mare. De asemenea, fiecare colonie si-a construit musuroiul pe cate o linie de falie .
Lectiile pe care le putem invata de la furnici. Multe sunt lucrurile pe care le putem invata de la furnici. Nu numai ca furnicile sunt foarte bune la comunicare si lucreaza impreuna pentru a-si construi si mentine coloniile, dar lucrul impreuna este unul deosebit de eficient in a indeplini anumite sarcini cum ar fi a ridica greutati care sunt de 20 de ori mai grele decat corpul lor.
Cu furnicile orice este posibil. Credinta si etica muncii la furnici este de neclintit. Abilitatea lor de a se pregati, supravietui si de a prospera in colonii care contin miliarde de furnici este pur si simplu impresionanta. De fapt, in 2004, o colonie care se intindea pe o distanta de aproximativ 100 de kilometri a fost descoperita in Melbourne, Australia. Aceasta colonie cuprindea milioane de musuroaie si, bineinteles, un multiplu de miliarde de furnici.
Furnicile sunt, de asemenea, foarte fertile si deosebit de productive cand vine vorba de inmultirea speciei. O regina poate depune pana la 100 de milioane de oua in fiecare zi si poate produce oua timp de 15 ani.