Dovleacul este o legumă foarte apreciată și utilizată în preparatele internaționale, însă frunzele acestuia sunt adevărate surse de vitamine și minerale. În plus, frunzele de dovleac sunt comestibile, deși se folosesc mai rar. Totuși, acestea sunt apreciate în anumite zone din Asia, cum ar fi Coreea și Malaezia, dar și în Africa și Europa.
Frunze de dovleac – valori nutriționale
Gustul frunzelor de dovleac este o combinație între fasole verde, sparanghel, broccoli și spanac, însă, de cele mai multe ori, sunt utilizate ca supliment datorită beneficiilor extraordinare pe care le aduc organismului uman.
În frunzele de dovleac regăsim:
- calciu
- potasiu
- fosfor
- cupru
- fier
- magneziu
- vitaminele A, B, C, K
- acid folic
În 40 de grame de frunze de dovleac, regăsim:
- 0,87 mg de fier
- 0,081 mg de vitamina B6
- 0,138 mg de mangan
- 41 mg de fosfor
- 0,052 mg de cupru
- 38 µg de vitamina A
- 4,3 mg de vitamina C
- 0,016 g de triptofan
- 0,061 g de treonină
- 0,061 g de izoleucină
- 0,124 g de leucină
- 0,078 g de lizină.
Beneficiile frunzelor de dovleac
Susțin sistemul imunitar
Consumul de frunze de dovleac protejează sistemul imunitar datorită conținutului mare de fier. Fierul este responsabil pentru producerea de celule roșii, iar acestea furnizează oxigen către țesuturile, organele și celulele deteriorate.
Întăresc oasele
Datorită conținutului abundent de calciu și fosfor, consumul de frunze de dovleac întărește sănătatea oaselor.
Susțin sănătatea dinților
Fosforul este esențial pentru susținerea sănătății dinților, iar frunzele de dovleac conțin o mare cantitate din acest mineral. În plus, acestea mai conțin și calciu și vitamina D care, în combinație cu fosforul, susțin smalțul dinților și densitatea minerală maxilară.
Protejează inima
Fibrele solubile ajută la reducerea absorbției colesterolului și a acidului biliar din intestinul subțire, ceea ce duce la scăderea nivelului de colesterol rău din sânge și la scăderea riscului dezvoltării bolilor de inimă. Conținutul de potasiu ajută la prevenirea bătăilor neregulate ale inimii și la reducerea riscului de accident vascular cerebral.
Reduc simptomele artritei reumatoide
Conținutul de vitamina B6 din frunzele de dovleac pot ajuta persoanele care suferă de poliartrită reumatoidă, o afecțiune care are ca simptome dureri grave. Astfel, alimentele care conțin o cantitate mare de B6 pot ameliora durerile musculare și articulare cauzate de această condiție.
Previn îmbătrânirea prematură
Antioxidanții sunt extrem de importanți pentru lupta împotriva radicalilor liberi. Conținutul de cupru din frunzele de dovleac funcționează atunci când există și enzima antioxidantă superoxid dismutaza, având efecte benefice asupra îmbătrânirii premature precum degenerarea maculară, disfuncționalitățile renale, diferite boli, apariția ridurilor sau a petelor pe piele.
Susțin sănătatea pielii
Vitamina A ajută la protejarea organismului de radicali liberi și toxine, iar frunzele de dovleac au și aceste proprietăți. Astfel, consumul de frunze de dovleac ajută la menținerea unui ten suplu și hidratat, prevenind afecțiuni precum psoriazisul.