Deși, în vremurile noastre, avem fructe și legume la discreție, în orice perioadă din an, specialiștii susțin că cel mai sănătos este să consumăm fructele atunci când sunt în plin sezon.
Fructele nu sunt tratate cu posibile chimicale, nu sunt transportate de la o distanță mare, deci nici nu sunt culese înaintea momentului optim. Vă prezentăm câteva dintre cele mai delicioase și sănătoase fructe ale lunii iulie și proprietățile lor.
Caisele, vedetele lunii iulie
Caisele
Printre cele mai delicioase fructe ale lunii iulie se află caisele, fructe care de altfel au foarte greu același gust iarna față de cele din această perioadă. În plus, acestea conțin foarte mulți nutrienți importanți.
Printre aceștia, se află 20% din necesarul zilnic de vitamina A, potasiu – un mineral care poate controla tensiunea arterială, dar și beta caroten care luptă contra oxidării celulelor. Caisele mai conțin și fibre care luptă împotriva constipației și susțin reglarea digestiei.
Pepenele roșu
Un alt deliciu al verii este pepenele roșu, un fruct care conține foarte multă apă și care ne oferă nostalgia copilăriei. Pepenele roșu susține sănătatea rinichilor, fiind și un bun diuretic.
Datorită conținutului mare de apă naturală, în procent de 92%, pepenele roșu susține elasticitatea pielii, dar și sănătatea mușchilor și a articulațiilor, fiind și un bun detoxifiant natural datorită conținutului de potasiu.
Zmeura
Despre zmeură se știe că este plină de antioxidanți, printre care și acidul elagic, un fitonutrient antioxidant care luptă contra deteriorării celulelor. În doar 100g de zmeură proaspătă regăsim jumătate din necesarul zilnic de mangan și 40% din necesarul zilnic de vitamina C. Printre alți nutrienți, regăsim:
- fibre
- acid folic
- vitamina B2
- magneziu
- vitamina B3
- potasiu
- acizi grași omega 3.
Perele pot reduce nivelul colesterolului
Perele
Datorită indicelui glicemic mic, perele sunt recomandate atât în curele de slăbire, cât și permise în dietele persoanelor care suferă de diabet. Perele conțin fibre care ajută la reglarea sistemului digestiv. De asemenea, în pere mai regăsim:
- vitamina C
- cupru
- vitamina K.
Murele
Doar 100g de mure proaspete asigură o treime din doza zilnică recomandată de vitamina K și jumătate din necesarul de vitamina C. De asemenea, conțin minerale, precum potasiu, calciu și fosfor, fiind și o bună sursă de fibre.
Flavonoidele regăsite în mure protejează sistemul cardiovascular, iar conținutul de magneziu și de fibre contribuie la o bună circulație vasculară.
Roșiile și castraveții
Deși sunt folosite ca legume, atât roșiile, cât și castraveții sunt fructe. Acestea sunt nelipsite în perioadele caniculare ale verii. Nimic nu este mai răcoros decât o salată de roșii cu castraveți și ceapă.
Roșiile conțin vitamina C, vitamina K și potasiu, însă sunt recomandate și datorită conținutului de Acid folic (vitamina B9), cu ajutorul căruia țesuturile și funcția celulară se dezvoltă normal.
Castraveții sunt săraci în calorii, conțin multă apă și sunt bogați în nutrienți. Printre aceștia regăsim antioxidanți precum flavonoidele și taninurile care luptă împotriva radicalilor liberi. De asemenea, mai conțin fibre și vitamina K, o vitamină care susține sănătatea sistemului osos.