Păducelul este un arbust care se poate regăsi pe marginea drumului, însă atât florile, cât și fructele și frunzele acestuia pot fi folosite în scop medicinal. Numele științific al acestei plante este Crataegus monogyna, însă, popular, păducelul mai este cunoscut și ca gherghin, mărăcine, păducel alb, mălaiul cucului sau mălăieș, crescând spontan în întreaga țară.

Florile de Păducel -Compoziție

În florile de păducel se regăsesc:

  • acid crategic
  • acid ursolic şi oleanolic
  • derivați de natură flavonoidică (hiperozidul, leucoantocianidină, heptaoxiflavonbiozid cu acţiune cardiotonică)
  • acid cafeic
  • vitamina C
  • amine
  • ulei volatil
  • taninuri
  • săruri minerale.

Acestea au efecte:

  • Astringent
  • Antispastic
  • Sedativ
  • Febrifuge
  • Vasodilatator
  • Hipotensiv.

Printre cele mai cunoscute afecțiuni pe care le ameliorează florile de păducel regăsim:

  • Obezitate
  • Celulită
  • Anemie
  • Ateroscleroză coronariană
  • Reglarea tensiunii arteriale
  • Insuficiența cardiacă
  • Creșterea imunității
  • Anxietate
  • Surmenaj.

Florile de păducel susțin aparatul cardiovascular

Printre cele mai cunoscute beneficii ale acestei plante se regăsesc proprietățile sale asupra inimii. În primul rând, florile de păducel au o acţiune tonică asupra muşchiului inimii, ceea ce înseamnă că va căpăta o mai bună capacitate de a se contracta și de a pompa sânge.

De asemenea, având efect vasodilatator, florile de păducel ajută la dilatarea arterelor coronare, având, ca rezultat, o mai bună irigare a inimii. În plus, planta are capacitatea a ameliora anumite tulburări de ritm cardiac datorită proprietăţilor antiaritmice.

Îmbunătățesc digestia

Florile de păducel sunt un adjuvant natural pentru durerile abdominale, îmbunătățind digestia datorită coținutului de fibre. De asemenea, este o puternică plantă diuretică.

Cresc nivelul de energie și reduc anxietatea

Florile de păducel conțin vitamina C, ajutând la o mai bună stare generală și la creșterea imunității, însă capacitatea de a dilata arterele coronare înseamnă un mai bun flux al circulației sângelui și, drept urmare, o creștere a nivelului de energie.

Moduri de utilizare

Florile de păducel se pot consuma sub formă de infuzie, decoct, pulbere, suc, extract sau macerat.

Ceai de flori de păducel

Se adaugă o linguriță de flori și frunze de păducel uscat sau o mână de flori și frunze proaspete la 250ml de apă fiartă. Recipientul de acoperă, lăsând planta la infuzat timp de minim un sfert de oră. Apoi, ceaiul se filtrează și se consumă când a ajuns la temperatura camerei.

Tinctura de păducel

Tincura se obține prin amestecul frunzelor și florilor de păducel cu alcool alimentar, lăsându-se la macerat timp de trei săptămâni. Apoi, tinctura de strecoară și se folosește timp de 3-4 săptămâni pentru calmarea simptomelor de arteroscreloza, insomnie, dar si pentru prevenirea preinfarctului miocardic susținând funcțiile inimii.

Decoctul de flori de păducel

Se folosesc 20g de flori de păducel, la 300ml apă rece. Ingredientele se fierb împreună, la foc mic, pentru zece minute, apoi se strecoară și se consumă după răcire.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Leave a reply

    Adresa ta de email nu va fi publicată.

    More in Descoperă