Descoperă

Este ficatul de pui o sursă de fier sau o sursă de toxine pentru sănătatea noastră?

Ficatul este o sursă excelenţă de fier, astfel că în 100g de ficat se găsesc 7-12g de fier.

Totodată, ficatul este o sursă foarte bogată de zinc şi seleniu, minerale ce joacă au un rol important în stimularea imunităţii.

Ficățeii de pui conţin și o cantitate mare de vitamina B12. Această vitamină contribuie la producerea globulelor roşii şi, de regulă, previne anemia. Este recomandat ca ficatul de păsare să nu lipsească nici din dieta celor mici, nici din dieta persoanelor adulte.

Pentru o mai bună asimilare a fierului, ar fi bine că atunci când mâncăm ficăţeii de pui să îi stropim cu puţină zeamă de lămâie. Vitamina C din lămâie stimulează asimilarea fierului din ficat.

Ficatul de pui este, totodată, o sursă excelentă de vitamina A, care protejează şi îmbunătăţeşte vederea. De aceea, persoanelor care au probleme cu vederea le este recomandat consumul de ficat de pasăre.

Previne apariţia cancerului de colon

Acid folic este o altă substanţă care se află în abundenţă în ficatul de pui. Acidul folic nu doar că previne apariţia cancerului de colon, dar se recomandă şi femeilor tinere care folosesc anticoncepţionale.

Menţine sănătatea glandei tiroide

Ficatul de pui abundă în seleniu – un mineral care menţine nivelul de iod necesar bunei funcţionari a glandei tiroide.

Menţine ţesuturile sănătoase

Descuamarea pielii din jurul gurii, a nasului sau buzele uscate sunt semne ale carenţei de vitamina B1. Riboflavina sau vitamina B1 este responsabilă pentru buna creştere şi refacere a ţesuturilor.

Menţine sănătatea pielii, a părului şi a unghiilor

Una dintre misiunile proteinelor din organism este de a hrăni părul, unghiile, pielea şi muşchii, asigurându-le un aspect sănătos. Specialiștii ne atrag atenţia că proprietăţile benefice ale ficatului sunt valabile doar în cazul animalelor crescute în condiţii naturale, ferite de pesticide, hormoni de creştere sau alţi compuşi chimici cu potenţial dăunător pentru organismul uman.

Când devine ficatul de pui toxic pentru organism?

„În cazul animalelor crescute în condiţii improprii, mai multe studii au evidenţiat acumularea unor metale grele în organele acestora, în special în ficat. Au fost descoperite elemente precum arsenicul, cadmiul sau plumbul, în doze care pot pune în pericol sănătatea umană.

Aşadar, dacă nu cunoaşteţi proveniența ficatului pe care îl cumpăraţi, ar fi mai bine dacă aţi evita consumarea acestui organ”, recomandă nutriţionistul Adina Rusu.

De asemenea, consumul acestui organ NU este recomandat persoanelor cu hipercolesterolemie sau persoanelor care suferă de gută.

Cum alegem corect ficatul?

Termenul de valabilitate al ficatului este de doar 48 de ore. Ficatul de pui calitativ trebuie să fie de culoare maro, cu o nuanţă bordo. Ficatul de pui cu o culoare deschisă, galbenă sau o nuanţă foarte închisă nu merită să fie cumpărat, deoarece poate exista riscul ca pasărea să fi fost bolnavă.

Acest produs poate fi contaminat cu salmonella sau Campylobacter – boli infecţioase care se pot transmite de la pasăre la om şi care pot provoca slăbiciune, dureri de cap, crșeterea temperaturii până la 38 de grade, diaree.

În nici într-un caz nu cumpăraţi ficat de pui pe suprafaţă căruia sunt vizibile pete verzi. Se recomandă consumul doar de ficat proaspăt.

Cristiana Furtuna
Cu o experienta de peste 8 ani in mass-media, Cristiana Astefanoaiei lucreaza in presa online din 2015. Din timpul facultatii a profesat la o televiziune locala din Galati, luand interviuri, realizand stiri si emisiuni, iar la Bucuresti a descoperit redactia online revistateo.ro. Ulterior a fost project manager si redactor pentru mai multe website-uri. Experienta se concretizeaza in materialele Agromedia care aduc informatii utile cititorilor.

    You may also like

    Comments are closed.

    More in Descoperă