Descoperă

Elena Mateescu, șefa ANM, semnal de alarmă. Ce se va întâmpla cu VREMEA

Elena Mateescu, șefa ANM, semnal de alarmă. Ce se va întâmpla cu VREMEA
Elena Mateescu, șefa ANM, semnal de alarmă. Ce se va întâmpla cu VREMEA

Elena Mateescu, ANM, informații despre VREME. Prognoză meteo până la finalul lunii Februarie.

Elena Mateescu, șefa ANM, a atras un semnal de alarmă asupra faptului că, de la an la an, sunt înregistrate tot mai multe avertizări şi alerte meteo de vreme severă.

Meteorologii spun că, din fericire, în ultimele săptămâni, s-au reglat deficitele meteo formate în 2020.

„Alertele meteo sunt tot mai numeroase de la un an la altul. Iată, în 2020 am avut la nivel naţional 146 de mesaje meteorologice, iar în 2011 am avut doar 37. Nivelul mesajelor meteorologice de tip nowcasting a fost în 2020 de 3.717 din care 160 de cod roşu, iar în 2019 am avut doar 79 de cod roşu iar în 2011 doar 1.744 (n.r. – mesaje nowcasting).

Iată că la zece ani distanţă putem considera că atât numărul mesajelor meteorologice la nivel naţional este de trei ori mai mare, dar şi la nivelul celor de tip nowcasting, de vreme severă imediată, cu anticipaţie de zero până la şase ore, de la 1.744 în 2011 la 3.717 în 2020. Şi aş menţiona, în luni: februarie, martie, iunie, iulie, august şi chiar şi în octombrie”, a explicat, într-un interviu pentru DC News, Elena Mateescu, director ANM.

Elena Mateescu, vești bune pentru agricultori

„Ianuarie e a patra cea mai ploioasă lună din anul 1976. Este bine că a plouat după un an agricol destul de secetos, mai ales în jumătatea sudică a țării, pentru că, în Oltenia, înregistrăm o cantitate de 96,7 litri pe metrul pătrat în luna ianuarie, față de o medie climatologică de 32,3 litri pe metrul pătrat. Iată a plouat foarte mult în această parte a țării, de asemnea și în Muntenia și în Dobrogea, acestea sunt după cum știm, regiunile cele mai afectate de secetă în anul agricol anterior. Ca urmare și a faptului că și luna decembrie a înregistrat o cantitate medie peste normalul climatologic, tot în aceste zone putem să vorbim despre o refacere în ceea ce privește rezerva de apă la finele celui de-a doua luni a ierii 2020-2021, în limite apropiate de satisfăcător și chiar satisfăcătoare în unele regiuni agricole din țara noastră.”

Citește și: Calendar agricol februarie 2021

Cristiana Furtuna
Cu o experienta de peste 8 ani in mass-media, Cristiana Astefanoaiei lucreaza in presa online din 2015. Din timpul facultatii a profesat la o televiziune locala din Galati, luand interviuri, realizand stiri si emisiuni, iar la Bucuresti a descoperit redactia online revistateo.ro. Ulterior a fost project manager si redactor pentru mai multe website-uri. Experienta se concretizeaza in materialele Agromedia care aduc informatii utile cititorilor.

    You may also like

    Comments are closed.

    More in Descoperă