Calendar agricol februarie 2021

27.01.2021
Calendar agricol februarie 2021

În luna februarie, conform denumirii populare Făurar, gospodarii încep să-și pregătească uneltele pentru noul sezon agricol. Astfel, fermierii își organizează ograda sau terenul de la câmp, în limitele permise de vremea capricioasă.

Lucrări agricole februarie – culturi de câmp, pomicultură, legumicultură

Lucrări de câmp

În această lună, fermierii își pregătesc utilajele agricole asemenea semănătorilor, utilajelor pentru erbicidat și a celor pentru îngrășăminte. Utilajele agricole sunt verificate, reparate, iar piesele vechi sunt înlocuite. De asemenea, procesul de semănare este verificat, iar sămânța este trimisă la analiză.

În cazul în care vremea este foarte geroasă și s-a depus gheață, atunci poleiul și gheața se îndepărtează. Dacă s-au format băltiri de apă, atunci și acestea se elimină cu ajutorul canalelor de scurgere. În plus, dacă vremea este călduroasă, se pot efectua arături. Fiecare cultură în parte este verificată. Stocul de fertilizatori și îngrășăminte este verificat și completat.

Pomicultură

Pomii sunt supuși tratamentelor de iarnă atunci când temperaturile sunt pozitive. Aceste tratamente, specifice fiecărui pom în parte, se fac la interval de zece zile cu scopul de a combate bolile și dăunătorii. Tot ca tratament, se folosește insecticid împotriva păduchilor ţestoşi. Atunci când vremea este frumoasă, se execută tăierile de rărire, de corecţie şi de rodire.

Legumicultură

În această perioadă, toate legumele depozitate pentru a fi ferite de iarnă sunt verificate. Semințele sunt și ele verificate și trimise la laborator pentru analiză. Produsele legumicole din silozuri sunt puse la dispoziție pentru distribuție și comercializare.

În cazul culturilor timpurii, asemenea ridichilor, spanacului, salatei, verzei, lucrările constau în pregătirea răsadurilor și a materialului de plantare. Tot în februarie se realizează răsadnițele pentru plantare. Amestecurile de pământ se dezinfectează.

Calendar agricol februarie 2021

În februarie, se pregătesc tuberculii pentru cartofii timpurii pentru pre-încolţire. După data de 20 februarie, roșiile timpurii pot fi semănate.

Lucrări agricole februarie – vița de vie și grădina

Vița de vie

În luna februarie se verifică fiecare coardă a sectorului viței de vie și se instalează sparierul în plantațiile proaspete. Sistemele vechi de susținere sunt verificate și reparate atunci când este cazul. Butucii sunt ținuți sub observație pentru a stabili numărul de butuci afectați de ger. Atunci când temperatura este peste cinci grade Celsius, pot începe tăierile viței de vie.

Grădină

Gheața sau băltirile de apă din grădină trebuie îndepărtate în această perioadă. Gardurile se repară și se pregătesc uneltele și echipamentul necesar. Stocul de îngrășăminte și fertilizanți este verificat și completat. Începând cu a doua jumătate a lunii februarie, se aplică tratamente de fertilizare pentru arbuşti şi plantele care rămân verzi tot timpul anului.

Se efectuează lucrări de tăiere pentru arbuștii care vor înflori vara și asupra plantelor cățărătoare. Se realizează lucrări asupra plantelor perene. Acestea trebuie împărțite și transplantate înainte de apariția lăstarilor noi.

Lucrări agricole în februarie – zootehnie și apicultură

Zootehnie

Adăposturile de animale sunt verificate și curățate de zăpadă, asigurând necesarul de furaje și de apă. Se verifică și completează stocul de medicamente și produse de uz veterinar. Se curăță căile de acces către adăposturi. De asemenea, se pun în practică măsurile sanitar – veterinare prevăzute pentru luna februarie.

Apicultură

Pentru apicultori, luna februarie este plină. Se ține în evidență iernarea albinelor în stupi și se verifică stupii de eventuale apariții ale rozătoarelor. Gradul de umiditate trebuie ținut sub observație, asigurând termoizolarea suplimentară a stupului. Se pot efectua hrăniri de completare cu turte din miere şi zahăr pudră, turte de miere, turte de zahăr şi polen.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *