Porumbul fiert este o gustare delicioasă și sănătoasă. Porumbul nu își pierde proprietăție după fierbere, prin urmare, atunci când este gătit corect și consumat în cantități potrivite, este de mare ajutor organismului.
Porumbul fiert trebuie consumat atunci când este tânăr, iar boabele de porumb sunt fragede, cu textură lăptoasă. În plus, foile acestuia trebuie să aibă o culoare verde și aprinsă, iar mătasea trebuie să fie proaspătă. Dacă mătasea este uscată, atunci porumbul este deja matur.
Porumb fiert – proprietăți
Porumbul conține vitaminele A, B, C și E, magneziu, potasiu, fibre, proteine și antioxidanți importanți precum zeaxantina și luteina. Porumbul nu conține gluten. În plus, conține acid folic, fiind de mare ajutor femeilor însărcinate.
În medie, porumbul conține:
- potasiu – 300 mg;
- fosfor – de la 100 la 300 mg;
- sulf – 100-110 mg;
- magneziu – de la 50 la 104 mg;
- siliciu – până la 60 mg;
- calciu – 35-47 mg;
- sodiu – 15-27 mg;
- fier – 0,5-3,7 mg;
- zinc – 0,45-1,7 mg;
- mangan – 0,2-1 mg.
În 100g de porumb fiert, se regăsesc între 40 și 50% fibre. De asemenea, se mai regăsesc următorii indici: proteine -11%, grăsimi – 7% și glucide – 42%.
Beneficiile porumbului fiert
Datorită coținutului de fibre solubile și insolubile, porumbul fiert este un protector al sistemului digestiv, prevenind constipația. Carotenoide și bioflavonoide regăsite în porumb controlează și nivelul colesterolului din sânge. Prin conținutul de Omega 3, porumbul scade riscul creșterii tensiunii arteriale, așadar scade riscul atacurilor de cord sau accidentelor vasculare cerebrale.
De asemenea, cantitatea mare de fier luptă împotriva anemiei. Fierul ajută organismul să funcționeze corespunzător. Porumbul crește nivelul de energie din organism, prin conținutul de amidon și carbohidrați.
Persoanele care suferă de diabet zaharat pot consuma porumb fiert pentru că acesta ajută la menținerea sub control a nivelurilor zahărului de sânge prin conținutul de fibre care încetinesc modul în care glucoza sau zahărul sunt eliberate în sânge.
Porumbul conține mai mulți antioxidanți decât alte cereale obișnuite. Cei mai importanți sunt: acid ferulic, antociani, zeaxantina (responsabilă cu sănătatea ochilor), luteina, acid fitic.
Conținutul de potasiu ajută la o mai bună funcționare a mușchilor și a inimii. De asemenea, consumul de porumb protejeaza inima datorită conținutului de vitamina B care luptă contra stresului şi producţiei de globule roşii.
Consumul de porumb fiert ajută la echilibrarea sistemului imunitar, fiind de mare ajutor în cazul răcelilor. De asemenea, datorită aminoacizilor, porumbul fiert este benefic persoanelor care suferă de insomnie. Specialiștii recomandă consumul a trei linguri de boabe de porumb fiert cu trei ore înainte de culcare.
Contraindicații
Persoanele care suferă de afecțiuni precum ulcer peptic, exacerbarea gastritei și pancreatitei sau coagulare crescută a sângelui nu trebuie să consume porumb.
De asemenea, nu se recomandă consumul unei cantități mari de porumb fiert, ci maxim două bucăți pe zi.