Atunci când ne gândim să plantăm copaci lângă un gard învecinat cu altă curte, trebuie să acordăm o grijă deosebită distanței la care facem plantările. Conform legii, distanța față de gardul vecinului este foarte importantă.
Această distanță a fost stabilită în Codul Civil, la articolul 613.
Care este distanța minimă permisă față de gardul vecinului
Conform legii, distanța față de gardul vecinului trebuie să țină cont de distanța în raport cu gardul vecinului. Regula se aplică pentru toți arborii plantați în vecinătatea altei proprietăți, cu excepția arbuștilor sau a gardului verde care să nu depășească o înălțime de 2 metri.
Așadar, în Codul Civil, la articolul 613, regăsim stipulate următoarele indicații: atunci când nu există o legislație locală sau un obicei al localității, pomii trebuie plantați la o distanță de cel puțin 2 metri față de gardul vecinului sau, dacă gardul nu există, de linia de hotar.
În cazul nerespectării distanței de doi metri, vecinul poate solicita eliminarea copacului, sau tăierea la o înălțime potrivită, în funcție de caz, iar toate costurile vor fi suportate de către persoana care a plantat copacul.
Excepție de la distanța minimă obligatorie de doi metri o fac arbuștii, arborii sub doi metri înălțime și gardul viu. O altă regulă împortantă este aceea a ramurilor care au crescut în curtea vecinului.
Acesta are dreptul să le taie și să se folosească de eventualele fructe căzute pe proprietate sa.
Conform Codului Civil, articolul 613, observăm:
(1) În lipsa unor dispoziții cuprinse în lege, regulamentul de urbanism sau a obiceiului locului, arborii trebuie sădiți la o distanță de cel puțin 2 metri de linia de hotar, cu excepția acelora mai mici de 2 metri, a plantațiilor și a gardurilor vii.
(2) În caz de nerespectare a distanței, proprietarul vecin este îndreptățit să ceară scoaterea ori, după caz, tăierea, la înălțimea cuvenită, a arborilor, plantațiilor ori a gardurilor vii, pe cheltuiala proprietarului fondului pe care acestea sunt ridicate.
(3) Proprietarul fondului peste care se întind rădăcinile sau ramurile arborilor aparținând proprietarului vecin are dreptul de a le tăia, precum și dreptul de a păstra fructele căzute în mod natural pe fondul său.
Cerințele celor mai des întâlniți pomi fructiferi din România
În cazul în care vă doriți să plantați pomi fructiferi în livada proprie, trebuie să țineți cont de câteva reguli de bază pentru o producție de calitate. Cerințele pomilor fructiferi diferă în funcție de specie, sol, portaltoi, vârsta pomilor, faza de vegetație sau repaus, prezența sau absența rodului.
De asemenea, factorii de mediu sunt extrem de importanți în plantarea pomilor fructiferi. Unul dintre cei mai importanți factori este temperatura, în special cea minimă care stabilește rezistența la ger.
Acestea sunt cele mai importante temperaturi optime pentru pomii fructiferi des întâlniți în România:
- Păr – 32 grade C … -33 grade C
- Gutui – 28 grade C … -30 grade C
- Prun – 30 grade C … -32 grade C
- Cais – 26 grade C … -28 grade C
- Piersic – 24 grade C … -26 grade C
- Cireș – 29 grade C … -32 grade C
- Vișin – 30 grade C … -32 grade C
- Măr – 35 grade C … -36 grade C
De asemenea, lumina este un factor important, fiind nevoie de ea pentru realizarea procesului de fotosinteză. Cei mai sensibili pomi fructiferi din acest punct de vedere sunt nucul, piersicul, cireșul și caisul.