Directorul general al Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), Dorin Opreanu, a susținut recent, într-o emisiune TV că fermierii români primesc anual fonduri de un miliard de euro.

O agenție unde sunt depuse anual zeci de mii de proiecte

Dorin Opreanu mai declară că în cadrul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale se depun anual zeci de mii de proiecte. Aceste declarații au survenit în urma unor discuții despre întârzierile publicării rapoartelor de selecție din ultima perioadă.

Directorul AFIR susține că aceste întârzieri sunt cauzate de volumul mare de muncă al angajaților care, pe lângă verificarea dosarelor depuse, sunt implicați și în în implementarea proiectelor din anii precedenți.

”Noi suntem 1.600 de angajați. Fermierii au fost obișnuiți ca noi să livrăm, să nu zic ca un ceas elvețian, dar la trei luni noi aveam rapoartele de selecție, pentru că le scoteam etapizat. Ei nu s-au obișnuit cu timpi așa de mari de așteptare, cum au fost în ultima vreme.

Toată lumea așteaptă evaluarea, dar noi suntem în același timp în mijlocul implementării proiectelor accesate în anii anteriori, avem target de a acorda sumele fermierilor anual.

Eu nu știu dacă mai există vreo agenție de plăți în România care să livreze anual un miliard de euro pe an. Cam aceasta este media, noi facem plăți de un miliard de euro pe an”, a comunicat Dorin Opreanu în emisiunea ”Agrostrategia” la TVR1, conform Agro-tv.ro.

În 2022 s-au plătit deja 12 milioane de euro tinerilor fermieri

În luna martie a acestui an, AFIR a anunțat că demarează plata pentru măsurile 6.1 – Sprijin pentru Instalarea tinerilor Fermieri și 6.3 – Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici din Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020).

„Tinerii și micii fermieri sunt cei care au cea mai mare nevoie de capital în agricultură, iar faptul că vor primi acești bani în pragul primăverii reprezintă un sprijin foarte important pentru consolidarea exploatațiilor lor și pregătirea pentru un an agricol care se anunță plin de provocări” a declarat Adrian Chesoiu pentru StartupCafe.ro.

Conform AFIR, 12 milioane de euro au ajuns la 276 tineri fermieri beneficiari ai submăsurii 6.1 și a 223 fermieri care au accesat fonduri pentru dezvoltarea fermelor mici.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Leave a reply

    Adresa ta de email nu va fi publicată.