Pădurea Letea, locul în care se regăsesc liane și cai sălbatici, se află în Delta Dunării și este cea mai nordică pădure subtropicală din lume. În cadrul emisiunii „Focus Europa”, difuzată la Digi24, jurnaliștii de la Deutsche Welle au realizat un reportaj special în care au stat de vorbă cu localnicii.
Pădurea din Letea este casa unui număr mare de cai sălbatici
Una dintre cea mai interesantă actracție turistică din Letea este existența cailor sălbatici, într-un număr mult mai mare decât în oricare parte a lumii. Kuki Bărbuceanu, activist pentru drepturile animalelor, a declarat în cadrul emisiunii că organizația cu care colaborează menține nașterile cailor sălbatice sub control pentru ca aceștia să nu distrugă pădurea.
„Acești cai sunt unici în Europa. Nu găsești nicăieri altundeva atât de mulți cai sălbatici laolaltă” declară Kiki Bărbuceanu pentru sursa citată.
Pădurea Letea este specială și datorită lianelor, dar și a multor specii de animale care și-au găsit casa în pădurea subtropicală.
„Letea este cea mai nordică pădure subtropicală din lume. Păsările migratoare au realizat acest lucru odată cu aducerea de semințe de liană. De-a lungul a mii de ani, plantele s-au adaptat la climatul local”, a completat activistul pentru Digi24.
Activistul Kiki Bărbuceanu își dorește ca atât caii, cât și pădurea să fie întreținute corespunzător și să poată coexista. Deși sunt persoane care își fac din cauza numărului mare de cai sălbatici care pot afecta pădurea, Kiki încearcă să mențină totul sub control și să explice oamenilor că existența cailor sălbatici din localitate poate fi o sursă de venit.
„Oamenii de aici nu au prea multe surse de venit. În urmă cu zece ani, au vândut un cal la abator pentru 20 de euro. Le-am spus că pot câștiga mult mai mult dacă nu-i omoară. Acum, un sătean care le arată turiștilor caii poate câștiga până la 400 de euro pe zi”, adaugă Kiki Bărbuceanu pentru sursa menționată.
Satul Letea se află la 23 km de orașul Sulina
Satul Letea este o localitate aflată în județul Tulcea, în Delta Dunării și este legat de orașul Sulina printr-un drum rutier pietruit. Majoritatea locuitorilor sunt haholi, un fel de lipoveni romanizați. Deși vorbesc limba română, locuitorii au și un dialect de ruso-ucraineană.
În pădurea Letea se pot găsi 500 de specii de plante și arbori, printre care stejari brumării, frasini, tei, plopi, dar și plante exotice, fiind singurul loc din Europa unde se găsesc liane. Semințele lianelor au fost aduse de păsările călătoare. În Pădurea Letea pot fi observate animale precum cai, porci mistreţi, şacali, bursuci, căprioare, iepuri, vulpi, rozătoare.