Descoperă

De ce se schimbă ora de iarnă. De unde vine acest obicei și ce legătură are cu agricultura

De ce se schimbă ora de iarnă. De unde vine acest obicei și ce legătură are cu agricultura
De ce se schimbă ora de iarnă. De unde vine acest obicei și ce legătură are cu agricultura

Schimbarea orei este un eveniment care apare de două ori pe an, o dată în luna martie și o dată în luna octombrie. În martie, se face trecerea la ceasul de vară, ceea ce presupune că ceasul se dă cu o oră înainte. Trecerea la ora de iarnă, din luna octombrie, presupune că ceasul se dă cu o oră în urmă.

Schimbarea orei este strict legată de lumina soarelui pe care trebuie, în perioada verii, să o folosim la maxim. Astfel, în perioada sezonului agricol, fermierii au la dispoziție mai multe ore de lumină și căldură în care pot efectua lucrările necesare.

De ce se schimbă ora de iarnă

Schimbarea orei de iarnă are legătură tot cu acest aspect, având, mai multă lumină dimineața prin schimbarea ceasului. Dacă înainte de schimbarea orei, se lumina în jurul orei 7:30, după trecerea la ora de iarnă se va lumina la 6:30.

Cel care a propus schimbarea orei a fost Benjamin Franklin , în anul 1784, căpătând denumirea în engleză de DTS (Daylight Saving Time). Scopul acestuia a fost de a avea la dispoziție, pe timpul verii, cât mai multe ore de lumină și căldură.

Willian Willett a fot cel are a propus, în Parlament, în anul 1907, implementarea orelor de vară și iarnă. Touși, Germania a fost statul care a pus în practică, în timpul Primului Război Mondial, ora de vară pentru a avea la dispoziție mai multe ore de lumină.

În România, schimbarea orei de vară s-a promulgat în anul 1932. În Statele Unite ale Americii, schimbarea orei a fost implementată de-abia în anul 1966.

Totuși, nu toate statele lumii își schimbă ora de două ori pe an. În cazul în care locația lor este în apropierea Ecuatorului, atunci au parte deja de aproape aceeași cantitate de lumină pe zi, indiferent de anotimp.

De ce se schimbă ora de iarnă. De unde vine acest obicei și ce legătură are cu agricultura

Statele care au aderat la aceste schimbări sunt cele localizate departe de Ecuator și care aveau nevoie de mai multă lumină, însă sunt în procent de mai puțin de 40% din totalul țărilor de pe Glob.

Schimbarea orei – efecte negative și efecte pozitive

Schimbarea orei de iarnă are loc după echinocțiul de toamnă, atunci când Soarele traversează ecuatorul ceresc și trece prin emisfera sudică.

În perioada iernii, schimbarea orei poate avea și efecte pozitive. Având mai multă lumină naturală, oamenii nu mai sunt expuși la lumina artificială a becurilor. În plus, scade nivelul consului de energie electrică.

Pe de cealaltă parte, specialiștii avertizează că schimbările pot afecta organismul uman. În seara schimbării orei, aceștia recomandă somnul, oferind organismului șansa să se adapteze. Totuși, această acomodare poate dura și două săptămâni.

Specialiștii susțin că schimbarea orei de iarnă a ajutat la micșorarea numărului de infracțiuni și accidentelor rutiere.

Ora nu mai trebuia să se schimbe în 2021 

Majoritatea statelor europene care urmau acest procedeu, au hotărât, în 2019, că implementarea schimbării orei nu mai este necesară, având mai mult un efect negativ asupra oamenilor.

Totuși, din cauza evenimentelor recente, schimbarea orei de iarnă a rămas un procedeu activ și în anul 2021. Astfel, în noaptea de 30 spre 31 octombrie, ora 4:00 va deveni ora 3:00. Ziua de 30 octombrie va avea 25 de ore, fiind cea mai lungă zi din an.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.

    More in Descoperă