Trucuri și sfaturi

De ce să nu speli niciodată carnea de pui. Te pune în pericol

De ce să nu speli niciodată carnea de pui. Te pune în pericol
De ce să nu speli niciodată carnea de pui. Te pune în pericol

Spălarea puiului crud înainte de a-l găti poate crește riscul de intoxicație alimentară cu bacteria campylobacter.

Stropirea apei de la spălarea puiului sub robinet poate răspândi bacteria pe mâini, suprafețele de lucru, haine și echipamente de gătit.

Picăturile de apă se pot deplasa mai mult de 50 cm în toate direcțiile. Sunt necesare doar câteva celule de campylobacter pentru a provoca intoxicații alimentare.

Cum apare contaminarea cu Campylobacter?

Majoritatea animalelor de curte (păsări, vaci etc.) pot fi purtătoare, fără a manifesta simptomele infecției cu Campylobacter.

Campylobacter se poate regăsi la nivelul intestinelor animale de unde pot ajunge în produsele obținute de la acestea.

Laptele de vacă poate fi contaminat în cazul în care animalul este purtător de Campylobacter. Legumele și fructele pot fi contaminate, în situația în care acestea au intrat în contact cu solul unde se afla materii fecale animale. Materiile fecale animalelor domestice pot infesta de asemenea, lacurile sau apele.

Este necesară o cantitate foarte mică de germen (microorganism, bacterie) pentru a infecta o persoană sănătoasă. Marea majoritate a infecțiilor apar în urma consumului de carne de păsări insuficient preparată termic sau în cazul consumului de fructe și legume nespălate.

Contactul cu materiile fecale de câine sau de pisică pot de asemenea, să producă infecții. Infectia cu Campylobacter spp. nu se poate transmite de la o persoană infectată la una sănătoasă.

Cele mai multe cazuri de infecție cu campylobacter provin de la păsări de curte. Studii recente au constatat că peste 50% din puiul vândut în Marea Britanie este purtător al bacteriei.

Intoxicația cu Campylobacter poate provoca dureri de burtă, diaree severă și, uneori, vărsături timp de 2 până la 5 zile.

Cum să preveniți intoxicația cu campylobacter

 1. Acoperiți și țineți la frigider puiul crud
  Acoperiți puiul crud și depozitați-l în partea de jos a frigiderului, astfel încât sucurile să nu se scurgă pe alte alimente și să le contamineze.
 2. Nu spălați puiul crud
  Gătitul va ucide orice bacterie prezentă, inclusiv campylobacter. Spălarea puiului poate răspândi germenii prin stropire.
 3. Spălați ustensilele folosite
  Spălați și curățați temeinic toate ustensilele, plăcile de tăiat și suprafețele folosite pentru a pregăti puiul crud. Spălați-vă bine pe mâini cu săpun și apă caldă după ce ați manipulat pui crud. Acest lucru ajută la oprirea răspândirii campylobacterului.
 4. Gătiți bine puiul
  Asigurați-vă că puiul este fierbinte până la capăt înainte de a-l servi. Tăiați în partea cea mai groasă a cărnii pentru a verifica dacă este fierbinte, fără carne roz și dacă sucul curge limpede.
Cristiana Furtuna
Cu o experienta de peste 8 ani in mass-media, Cristiana Astefanoaiei lucreaza in presa online din 2015. Din timpul facultatii a profesat la o televiziune locala din Galati, luand interviuri, realizand stiri si emisiuni, iar la Bucuresti a descoperit redactia online revistateo.ro. Ulterior a fost project manager si redactor pentru mai multe website-uri. Experienta se concretizeaza in materialele Agromedia care aduc informatii utile cititorilor.

  You may also like

  1 Comment

  1. la noi este inflatie de idioti pe mm patrat.pina nu vom avea o conducere mai ceva ca la ,, ” cei pe care nu-i suferim…unii dintre noi…nu ne mai revenim.

  Comments are closed.