AgromediaDescoperă

Cum te poate ajuta consumul de miere iarna – beneficii în sezonul rece

Cum te poate ajuta consumul de miere iarna - beneficii în sezonul rece
Cum te poate ajuta consumul de miere iarna - beneficii în sezonul rece

Mierea este un superaliment și este de mare ajutor în perioada iernii, având multe beneficii minunate pentru organism. Aceasta poate întări sistemul imunitar, poate ameliora durerile de gât, tusea, simptomele cauzate de răceală și gripă, poate hidrata pielea având, în plus, un gust extraordinar.

Miere – Valori nutriționale

În 20g de miere, regăsim:

  • valoare energetica: 60.8 kcal;
  • apă: 3.42 ml;
  • proteine: 0.06 g;
  • grăsimi: 0 g;
  • colesterol: 0;
  • carbohidrați: 16.5 g;
  • fibre: 0.04 g;
  • zaharuri: 16.4 g;
  • calciu: 1.2 mg;
  • fier: 0.084 mg;
  • magneziu: 0.4 mg;
  • fosfor: 0.8 mg;
  • potasiu: 10.4 mg;
  • sodiu: 0.8 mg;
  • zinc: 0.044 mg;
  • cupru: 0.007 mg;
  • seleniu: 0.16 µg;
  • vitamina C: 0.1 mg;
  • vitamina B2 (riboflavina): 0.008 mg;
  • vitamina B6: 0.005 mg;
  • niacină: 0.024 mg;
  • colină: 0.44 mg.

Ce beneficii are mierea

Neutralizează radicalii liberi

Mierea conține antioxidanți, precum flavonoide și acizi fenolici, atunci când este neîncălzită și proaspătă. Specialiștii susțin că mierea mai închisă la culoare conține o cantitate mai mare de antioxidanți.

Astfel, prin neutralizarea radicalilor liberi cu ajutorul antioxidanților, mierea poate preveni apariția unor boli de inimă, a diabetului de tip 2, dar și îmbătrânirea prematură.

Luptă împotriva răcelii

Mierea este de mare ajutor pentru ameliorarea simptomelor răcelilor, în special atunci când vine vorba despre durerile în gât. În plus, ultimele studii au demonstrat că mierea poate ameliora tusea.

Îmbunătățește sistemul imunitar

Mierea are proprietăți antioxidante, antibacteriene și antimicrobiene, fiind un superaliment care îmbunătățește sistemul imunitar datorită conținutului de vitamine, minerale, carbohidrați și antioxidanți.

Tratează arsurile

Mierea a fost utilizată în tratarea rănilor și arsurilor ușoare din cele mai vechi timpuri, soiul cel mai util fiind mierea de Manuka.

Hidratează pielea

Mierea ajută la hidratarea țesuturilor, putând fi folosită atât în cazul buzelor crăpate, cât și în tratamente faciale sau măști pentru îngrijirea părului.

Câtă miere se poate consuma într-o zi

Conform specialiștilor, doza zilnică recomandată de miere este de 50ml pe zi. Nu se recomandă consumul de miere de către persoanele care suferă de afecțiuni precum diabetul, conținând multe zaharuri.

De asemenea, mierea este interzisă copiilor sub un an, putând să cauzeze condiții fatale.

Cum puteți consuma mierea

În afara modului obișnuit în care consumăm mierea, adică în ceai, aceasta se poate folosi ca îndulcitor în cazul altor preparate.

Astfel, mierea se poate pune în iaurt, alături de fructe, în terciul de ovăz care este foarte sănătos, pe pâine prăjită sau clătite ca sos dulce, chiar și în diferite sosuri sau marinare pentru mesele de prânz sau cină.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.

    More in Agromedia