Murăturile nu sunt doar modul perfect de a conserva legumele pentru sezonul rece, ci sunt și alimente foarte sănătoase, datorită bacteriilor denumite probiotice care descompun zaharurile naturale.
Procesul de fermentare a murăturilor
Fie că este vorba despre murăturile de vară care se pun imediat ce au apărut anumite legume, precum castraveții, fie că este vorba despre cele de iarnă care se pot consuma într-un timp îndelungat, murăturile sunt delicioase și foarte apreciate în tradiția culinară românească.
Procesul de fermentare apare fie prin fermentație naturală în saramură, datorită acidului lactic, fie cu ajutorul acidului acetic, adică oțetul pe care îl adăugăm în saramură.
Oamenii murează de foarte mult timp aproape toate legumele, dar și fructe, însă cele mai des întâlnite sunt varza, castraveții, gogoșarii, gogonelele, ardeii iuți sau pepenașii.
Gustul de acru al acestora provine de la oțet, un alt produs fermentat, cu ajutorul căruia se obțin bacteriile bune, atât de benefice organismului uman.
Care sunt ustensilele necesare și cum se sterilizează borcanele corect
Rețetele de murături nu sunt deloc grele, însă există câțiva pași foarte importanți care asigură un rezultat optim în fiecare an.
Pentru murături sunt necesare borcane sterilizate, capace în stare bună, fără rugină, o oală mare, o pâlnie, dar și ingredientele necesare pentru saramură.
Legumele și celelalte condimente trebuie să fie proaspete. Printre cele mai cunoscute ingrediente pentru saramură se află:
Te-ar putea interesa și:
- usturoiul
- boabele de piper și muștar
- crenguțe de vișin
- frunze de țelină
- rondele de morcov
- foi de dafin
- hreanul
- mărarul.
Borcanele se pot steriliza cu bicarbonat de sodiu, sau se pot fierbe, timp de 15-20 minute. După ce apa a dat în clocot, stingem focul și mai lăsăm borcanele timp de 5 minute.
Fructele și legumele murate trebuie spălate cu apă rece și, bineînțeles, mâinele persoanei care face murăturile trebuie dezinfectate corespunzător pentru a scăpa de bacterii.
Murăturile nu vor face floare atunci când apa folosită a fost fiartă înainte. Sarea utilizată trebuie neapărat să fie grunjoasă, specială pentru murături.
Trucuri utile
O parte foarte importantă pentru murături excelente o constituie tipul de borcan și capac ales. Așa cum am menționat, atât borcanele, cât și capacele trebuie să fie bine dezinfectate. În cazul în care capacele de metal au imperfecțiuni, puteți folosi un celofan înainte de înșurubarea lui.
Locul în care se depozitează murăturile este, de asemenea, important. Acesta trebuie să aibă o temperatură de 8-10 grade Celsius, să fie întunecos, dar bine aerisit.