Trucuri și sfaturi

Cum se plantează usturoiul de elefant, un soi de usturoi gigant

Cum se plantează usturoiul de elefant, un soi de usturoi gigant
Cum se plantează usturoiul de elefant, un soi de usturoi gigant

Soiul de usturoi Elefant este unul dintre cele mai apreciate soiuri, datorită, în special, dimensiunii sale. Soiul Elefantul alb a fost dezvoltat în sexolul XIX, în Balcani, alături de alte variații ale tipului Rocambol și, în prezent, este cultivat și în Asia, în sudul Europei și în Crimeea.

Elefantul alb este un soi de praz, cu o căpățână care poate ajunge la greutatea de 200 de grame. Unul dintre caracteristicile acestuia este rezistența la temperaturile joase, dar și tulpina sa care poate atinge înălțimea de un metru.

Usturoiul Elefantul alb are un gust și un miros semiacut, o combinație între usturoi și ceapă, conținând vitamina A și C, dar și fier, proteine, fungicide, caroten, alicina antioxidantă, ulei esențial și glucide.

Când se plantează usturoiul Elefantul alb

Conform specialiștilor, cea mai bună perioadă de cultivare este în timpul toamnei. În cazul în care doriți să plantați acest soi primăvara, atunci trebuie să luați în vedere faptul că, în primul an, nu va forma dinți. Așadar, Elefantul alb se poate planta de la mijlocul lunii septembrie până la mijlocul lunii octombrie.

Acest soi de usturoi are nevoie de o climă temperată. Deși rezistă bine și la temperaturi mai scăzute, producția va fi mai mare în zonele în care temperatura este ideală, așa cum este în Asia, spre exemplu. Usturoiul are nevoie de un sol argilos sau nisipos și atenție sporită udărilor, iubind mediile umede.

Cum se plantează usturoiul de elefant, un soi de usturoi gigant

O caracteristică a acestui soi de usturoi este legată de imunitatea față de boala Fusarium, despre care se știe că afectează becurile. Totuși, soiul nu se poate planta pe o bucată de teren în care solul a fost infestat.

Sfaturi de plantare

Cu maxim o lună înainte de plantarea propriu-zisă, se folosește compost sau humus, alături de puțină cenușă. Cu o zi înainte de plantare, se aleg cei mai mari căței de usturoi și se lasă la înmuiat peste noapte într-o soluție slabă de permanganat de potasiu.

Se formează paturile, la un interval de cel puțin 30 cm, plantând fie cățeii de usturoi la distanță de 20 cm, fie răsaduri la distanță de 10 cm. Dacă plantarea se efectuează toamna, așa cum este și indicat, atunci va fi necesară mulcirea cu rumeguș sau turbă.

Pentru o recolată cât mai bogată, se recomandă slăbirea solului pentru a se evita formarea crustei, dar și plivirea pentru a îndepărta buruienile. În timpul formării capetelor și formării lăstarilor tineri, se recomandă o atenție sporită la udare, fiind nevoie de mai multă apă. Pentru început, se pot folosi îngrășăminte pe bază de azot.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.