Trucuri și sfaturi

Cum se îngrijește Cactusul de Crăciun, planta care înflorește în preajma sărbătorilor de iarnă

Cum se îngrijește Cactusul de Crăciun, planta care înflorește în preajma sărbătorilor de iarnă
Cum se îngrijește Cactusul de Crăciun, planta care înflorește în preajma sărbătorilor de iarnă

Cactusul de Crăciun este una din plantele populare din perioada sărbătorilor de iarnă, înflorind, în această perioadă, în flori de culori vibrante. Cunoscută sub numele oficial de Schlumbergera, planta se integrează perfect în decorul specific Crăciunului.

Schlumbergera nu este o plantă pretențioasă, fiind un cadou perfect pentru iubitorii de plante, mai ales că, în perioada de înflorire, este un adevărat spectacol vizual datorită florilor frumos colorate.

Cum se îngrijește Cactusul de Crăciun

Deși este o plantă suculentă, Schlumbergera nu prosperă în medii aride, ci în medii umede, având nevoie de udări mai dese față de alți cactuși, chiar și în perioada sezonului rece.

Specialiștii recomandă să cumpărați plante sănătoase, cu muguri vizibili, dacă le achiziționați în perioada toamnei. Aceasta înflorește în perioada sărbătorilor de iarnă, iar florile sale pot avea mai multe culori: albe, portocalii, roșii sau roz.

Unul dintre factorii de mediu necesari pentru înflorirea cactusului de Crăciun este spațiul acestuia. Astfel, planta trebuie să locuiască într-un spațiu luminos, dar nu în bătaia directă a soarelui. Temperatura optimă este cuprinsă între 16 și 25 de grade Celsius.

Solul trebuie să fie bogat în nutrienți, în humus de calitate.

Cum se îngrijește Cactusul de Crăciun, planta care înflorește în preajma sărbătorilor de iarnă

Udarea se face mai rar dacă planta este deja înflorită pentru a evita putrezirea rădăcinilor. În schimb, în perioada de creștere, între lunile aprilie – septembrie, Schlumbergera are nevoie de udări mai dese decât alte plante suculente.

Este foarte important să folosiți apă decalcifiată atunci când udați cactusul de Crăciun.

Fertilizarea Cactusului de Crăciun

Procesul de fertilizare este necesar din primăvară până în toamnă. Îngrășământul folosit trebuie să fie de calitate, specific pentru nevoile acestei plante, cu un conținut echilibrat de nutrienți.

Pentru a asigura o nouă înflorire în fiecare an, vă puteți folosi de câteva trucuri care vor asigura acest lucru. În primul rând, specialiștii recomandă să alternați expunerea la lumină și să asigurați plantei o temperatură mai ridicată.

Spre exemplu, o puteți ține 10 ore la lumină și 14 ore la întuneric, repetând procesul în fiecare zi, până când începe să înflorească. În momentul în care mugurii și-au făcut apariția, nu uitați să udați planta zilnic, cu apă decalcifiată.

Sfaturi de la experți

Încercați să nu schimbați prea des locul plantei, fiind sensibilă la schimbări. Transplantarea se poate face după 1-3 ani, având grijă să nu alegeți un ghiveci prea mare.

Cactusul de Crăciun se poate înmulți primăvara sau vara, tăind 2, 3 segmente de tulpină pe care le lăsăm la uscat timp de câteva ore. După această perioadă, se pot pune în ghiveci, într-un amestec de pământ și nisip.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Leave a reply

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *