Achimenes este o planta care creste in zonele calde si umede din Mexic si America Centrala. In Romania se creste ca planta de apartament si e apreciata pentru florile sale frumos colorate in forma de trompeta. Infloreste din abundenta de la inceputul verii pana toamna, perioada lunga fiind unul dintre punctele forte ale plantei.

Frunzele sunt usor pubescente, colorate in verde intens. Au marginile dintate si sunt asezate opus si in cruce, in pozitie asemanatoare cu cele de urzica.

Lastarii nu au mai mult de 30 de centimetri lungime. La unele soiuri lastarii cresc in sus, la altele sunt pendenti. Ei pornesc din rizomi mici aflati in pamant.

Ingrijirea florilor. Achimenes are nevoie de temperaturi de peste 20 de grade pentru a se dezvolta bine. Cea mai mare sensibilitate a plantei o reprezinta apa rece. Niciodata nu udati cu apa direct de la robinet sau de la cismea pentru ca vor cadea atat florile cat si frunzele. Temperatura apei ar trebui sa fie cel putin la nivelul celei din aer, daca nu cu cateva grade mai ridicata. Apa trebuie sa se scurga bine si rapid sin ghiveci, de aceea substratul in care trebuie plantat Achimenes trebuie sa fie unul bine drenat in primul rand, afanat, bogat in humus.

Plasati ghiveciul intr-un loc luminos, dar fara soare direct dupa-amiaza.

Iarna planta intra in repaus. Dupa ce florile se trec reduceti udarile concomitent cu scaderea temperaturii. Dupa ce frunzele s-au uscat si ele, lastarii se scurteaza la 2 cm . Planta ierneaza la 10-12 grade din noiembrie pana in martie. Repausul este unul profund.

Se inmulteste prin rizomi, butasi de varf de lastari si seminte.

Cristiana Furtuna
Cu o experienta de peste 8 ani in mass-media, Cristiana Astefanoaiei lucreaza in presa online din 2015. Din timpul facultatii a profesat la o televiziune locala din Galati, luand interviuri, realizand stiri si emisiuni, iar la Bucuresti a descoperit redactia online revistateo.ro. Ulterior a fost project manager si redactor pentru mai multe website-uri. Experienta se concretizeaza in materialele Agromedia care aduc informatii utile cititorilor.

    You may also like

    Leave a reply

    Adresa ta de email nu va fi publicată.