Trucuri și sfaturi

Cum se foloseste orezul ca ingrasamant pentru plante

Pe langa imbunatatirea decorului, plantele de interior sunt o adevarata sursa de oxigen in casa. Cu toate acestea, daca nu sunt ingrijite corespunzator, plantele tind sa se ofileasca si sa putrezeasca. Prin urmare , este important sa cunoastem micile secrete ale gradinaritului.

Beneficiile orezului pentru plante

Exista o gramada de metode prin care ne putem mentine plantele sanatoase si viguroase. Aceste metode nu trebuie sa fie de natura chimica. Stiati , de exemplu ca orezul are virtuti benefice si energetice asupra plantelor. Aceasta cereala este foarte bogata in amidon , un element esential pentru o crestere cat mai buna. Atat apa in care a fost fiert orezul cat si boabele in sine va pot fi de folos.

Orezul este un ingredient ce se gaseste in casa fiecarei gospodine. Il putem folosi la diverse preparate culinar, dar este si un bun nutrient ce ajuta plantele sa infloreasca.

Trei moduri de folosire a orezului la plante

1.Ingrasamant pentru plantele la ghiveci

Este un ingrasamant cu eliberare lenta : asta inseamna ca amidonul din orez va fi eliberat treptat. Cand udati plantele boabele de orez vor incepe sa se umfle si sa elibereze amidon in pamantul din ghiveci. La fiecare udare, solul plantei va fi umplut cu nutrienti datorita orezului.

Mod de aplicare

Veti avea nevoie de o lingura de orez pentru un ghiveci. Daca ghiveciul este mai mic, folositi o jumatate de lingura. Imprastiati orezul in jurul tulpinei, formand un cerc in jurul acesteia. Pentru un impact mai mare, cu ajutorul unei linguri amestecati pamantul de la suprafata cu orezul . in acest fel orezul va fi absorbit mai lent , lasand timp amidonului sa se elibereze.

2. Ingrasamant de baza

Ar trebui aplicat o data la doua luni : nu va speriati daca substratul va fi plin de plante de orez. Trebuie sa stiti ca orez din supermarket trece printr-un proces de rafinare, deci este imposibil sa germineze.

Mod de aplicare

Intr-un vas mare puneti putin pamant fertil in partea jos cu doua linguri de orez. Amesteca cele doua ingrediente astfel incat sa fie un amestec uniform in partea de jos. Veti observa ca boabele de orez se vor transforma si vor deveni ca o pudra. Asezati in ghiveci planta care urmeaza sa o transplantati si acoperiti cu pamant. Orezul va facilita drenajul plantei tale.

3. Apa de orez
Spre deosebire de celelalte metode, apa de orez va actiona ca un ingrasamant cu eliberare rapida. Aceasta metoda este recomandata plantelor care au nevoie sa recupereze rapid substantele nutritive. Ar trebui aplicata o data pe saptamana, timp de 15 zile si veti observa o diferenta considerabila in cresterea plantei.

Mod de aplicare

Turnati ½ cana de orez alb intr- o sticla de plastic de 1.5 litri. Umpleti cu apa de la robinet. Acoperiti sticla si agitati pentru eliberarea amidonului, apoi lasati sa stea 30 de minute. Dupa 30 de minute se va transforma intr- un lichid albcios. Aplicati prin udare.

Beneficiile orezului pentru plante

Acest ingredient favorizeaza fotosinteza. Nu aruncati apa in care gatiti orezul . este foarte hranitoare, deoarece contine vitaminele, mineralele si amidonul boabelor de orez. Udand cu aceasta apa, le vei asigura plantelor tale nutrientii necesari sanatatii lor.

Amidonul pe care il elibereaza boabele de orez ofera un plus de energie dezvoltarii plantei tale.

Orezul este plin de proprietati hranitoare : proteine, vitamine, fibre, aminoacizi, calciu, fosfor , zinc si potasiu.

Apa de fierbere a orezului este un ingrasamant natural: acest ingrasamant bland va permite plantelor sa creasca mai repede si sa infloreasca.

Apa de orez, este, de asemenea un parazitor ecologic natural de buruieni: amidonul are capacitatea de a lupta impotriva buruienilor.

Cristiana Furtuna
Cu o experienta de peste 8 ani in mass-media, Cristiana Astefanoaiei lucreaza in presa online din 2015. Din timpul facultatii a profesat la o televiziune locala din Galati, luand interviuri, realizand stiri si emisiuni, iar la Bucuresti a descoperit redactia online revistateo.ro. Ulterior a fost project manager si redactor pentru mai multe website-uri. Experienta se concretizeaza in materialele Agromedia care aduc informatii utile cititorilor.

    You may also like

    Comments are closed.