Descoperă

Cum se folosește cafeaua cu lămâie și la ce te ajută

Cafeaua şi lămâile sunt două ingrediente care se regăsesc în orice bucătărie. Să nu uităm că una dintre cele mai consumate băuturi din întreaga lume este cafeaua, nu doar datorită gustului, ci şi a capacității de a stimula sistemul nervos central şi de a creşte nivelul de alertă şi dispoziția. Pe de altă parte, lămâile sunt fructe care fac parte din familia citricelor, fiind al treilea cel mai produs fruct din lume, după mandarine şi portocale. Sunt o sursă ideală de vitamina C şi antioxidanți şi se foloseşte de secole pentru proprietățile sale medicinale.

În cazul de față, rețeta presupune amestecul de 240ml de cafea cu sucul de la o lămâie. Deşi pare un amestec neobişnuit, unii spun că gustul nu este atât de rău.

Beneficii pentru sănătate:

Atât cafeaua, cât şi lămâile au multiple beneficii pentru sănătate, multe dintre ele fiind asociate conținutului ridicat de antioxidanți. Aceştia sunt molecule care protejează organismul de efectele dăunătoare ale cantităților în exces de radicali liberi.

Cafeaua prăjită, de exemplu, conține peste 1000 de compuşi bioactivi, dar cafeina şi acidul clorogenic sunt principalii compuşi care au capacitate antioxidantă. Mai exact, cei doi compuşi protejează împotriva dezvoltării cancerului, cafeaua fiind cunoscută pentru reducerea riscului anumitor tipuri de cancer, inclusiv cancer de ficat, de prostată, endometrial, de sân, gastrointestinal şi colorectal. În plus, cafeaua a fost asociată cu reducerea riscului de diabet de tip 2, bolilor de inimă şi ficat, depresie, Alzheimer şi Parkinson.

În privința sucului de lămâie, acesta este o sursă ideală de vitamina C şi flavonoide, doi antioxidanți puternici, cunoscuți pentru reducerea riscului de cancer de esofag, stomac, pancreas şi cancer de sân. De asemenea, protejează împotriva bolilor de inimă, în timp ce vitamina C protejează sistemul imunitar şi luptă împotriva infecțiilor.

Ce se întâmplă dacă bei cafea cu suc de lămâie:

Există patru presupuneri în privința beneficiilor consumului acestui amestec.

Ajută la arderea grăsimii. Ştim că lămâia este folosită în acest sens, în special în multe diete. Singurul mod prin care putem scăpa de grăsimea nedorită este să consumăm puține calorii sau să ardem mai mult decât consumăm. Cu toate astea, studiile arată că putem scăpa de kilogramele în plus cu ajutorul cafelei, pentru că stimulează țesutul adipos maro, un țesut gras metabolic care scade odată cu înaintarea în vârstă şi metabolizează carbohidrații şi grăsimile.

Reduce durerile de cap. Durerile de cap şi migrenele sunt tot mai întâlnite în întreaga lume, în special în rândul persoanelor sub 50 de ani. Una dintre ipoteze sugerează că în urma consumului de cafea apare efectul vasoconstrictor, ceea ce înseamnă că strânge vasele de sânge şi reduce circulația sangvină dinspre cap, iar astfel elimină durerea. Cercetătorii sugerează că în urma consumului de cofeină se amplifică efectul medicamentației folosite pentru durerile de cap şi migrene.

Elimină diareea. Remediul natural în această situație este să mănânci cafea măcinată alături de lămâie, nu să le bei pe cele două. Nu există încă dovezi clare care să sprijine presupunerile în acest sens, mai ales că stimulează colonul şi creşte nevoia de a merge la toaletă. Mai mult, diareea duce la pierderea fluidelor, care duce mai apoi la deshidratare, iar efectul diuretic al cafelei ar putea înrăutăți situația.

Amestecul este bun pentru piele. Cercetătorii sugerează că atât cafeaua, cât şi lămâia conțin antioxidanți benefici pentru piele. Pe de-o parte, se presupune că îmbunătățeşte circulația sangvină şi hidratează pielea. Alte studii arată că în urma consumului de cafea se reduce deteriorarea barierei protectoare de la nivelul pielii şi îmbunătățeşte aspectul acesteia. Pe de altă parte, conținutul de vitamina C din lămâie stimulează producția de colagen, acea proteină care asigură elasticitatea şi fermitatea pielii şi reduce deteriorarea acesteia cauzată de radicalii liberi provocați de expunerea la soare.

Contraindicații:

Dacă până acum am enumerat potențialele beneficii, nimic nu vine la pachet şi fără câteva părți mai puțin plăcute. De exemplu, Organizația Mondială a Sănătății sugerează că băutorii de cafea pot deveni dependenți de cofeină. De asemenea, există câteva studii care indică faptul că în urma consumului regulat de cafea apar tulburările de somn, dar şi riscul de a pierde o sarcină. Cât despre lămâie, unele persoane pot fi alergice la sucul de citrice, la semințe sau la coajă.

Cristiana Furtuna
Cu o experienta de peste 8 ani in mass-media, Cristiana Astefanoaiei lucreaza in presa online din 2015. Din timpul facultatii a profesat la o televiziune locala din Galati, luand interviuri, realizand stiri si emisiuni, iar la Bucuresti a descoperit redactia online revistateo.ro. Ulterior a fost project manager si redactor pentru mai multe website-uri. Experienta se concretizeaza in materialele Agromedia care aduc informatii utile cititorilor.

    You may also like

    Comments are closed.

    More in Descoperă