Pentru coloniile de albine, iarna poate fi una dintre cele mai dificile perioade iar în același timp pentru apicultori îngrijirea albinelor în timpul sezonului rece este o mare provocare. Cu o pregătire adecvată, albinele pot trece cu bine peste sezonul rece. Asta înseamnă că lucrările de iarnă sunt esențiale pentru supraviețuirea coloniilor de albine. Apicultorii trebuie să îți pregătească stupii pentru temperaturile reduse din timpul sezonului rece și totodată să știe ce lucrări de iarnă trebuie să efectueze pentru a asigura supraviețuirea coloniilor lor.
În acest articol, vom discuta despre cum se face iernarea albinelor astfel încât familiile de albine să supraviețuiască și mai ales pentru a fi pregătite pentru primăvară.
Acest material a fost pregătit împreună cu echipa de la apis-donau.ro, un magazin online pe care fiecare apicultor ar trebui să îl aibă în vedere. De aici poți cumpăra mătci, familii de albine, stupi, accesorii și multe alte produse apicole de bună calitate.
Cum se face iernarea albinelor
În mod obișnuit, cei mai mulți dintre apicultori preferă să facă iernarea albinelor în aer liber. În domeniu, acest obicei este cunoscut cu denumirea populară de iernare în cojoc. Totuși, există și excepții, așa că apicultorii aleg să facă iernarea albinelor într-un adăpost.
Metoda preferată și chiar recomandată de apicultori pentru iernarea albinelor este însă în aer liber. Motivul este ușor de înțeles: în zilele frumoase de iarnă, albinele pot ieși să efectueze zborurile de curățare atât de importantă pentru o rezistență superioară a organismului albinelor.
Te întrebi, cel mai probabil, cum se face iernarea în cojoc. Ei bine, este o metodă pe cât de simplă, pe atât de eficientă. Mai precis, stupii vor fi înveliți cu diferite materiale pentru ca albinele din interior să fie protejate de temperaturile reduse precum și de vânturile de înaltă intensitate.
În general, instalarea stupilor se face la distanțe de 10-15 cm între ei, precum și o distanță de aproximativ 15 – 30 cm de sol. Pe sol se poate așeza un strat de paie, de o grosime medie.
Iernarea în cojoc a albinelor este recomandată în perioada anului când temperaturile sunt suficient de scăzute încât albinele nu mai pot efectua zborurile care le ajută să se curețe. În jurul stupilor trebuie construit un perete, de preferabil din stuf, al cărui rol este acela de a opri vântul. Se poate renunța la acest zid atunci când temperaturile cresc, întocmai pentru ca albinele să poată efectua zborul de curățire.
Este important ca albinele să fie supravegheate ocazional, dar fără a le deranja, deoarece au nevoie de liniște în timpul iernatului.
În cazul iernării albinelor într-un adăpost, această metodă este recomandată în mod special atunci când nu există suficientă hrană pentru albine. În acest fel, apicultorii pot supraveghea albinele și pot interveni cu hrană atunci când este necesar.
Cel mai clar semn al faptului că albinele au nevoie de hrană este un zumzet slab. În cazul în care zgomotul produs de albine este puternic, însă cu toate acestea există albine moarte în stup, este foarte probabil ca albinele să fi murit întocmai pentru că au mâncat prea mult. De aceea sunt atât de importante zborurile de curățire.
Respectând toate aceste sfaturi, iernarea albinelor ar trebui să nu reprezinte o provocare.