Trucuri și sfaturi

Cum salvezi grădina după inundație. Sfaturi utile pentru excesul de apă

Cum salvezi grădina după inundație. Sfaturi utile pentru ploile torențiale
Cum salvezi grădina după inundație. Sfaturi utile pentru ploile torențiale

Apa este unul dintre cele mai importante elemente, mai atunci când vine vorba despre o recoltă bogată. Totuși, nu toate plantele suportă apă din plin, din contră, unele dintre ele au nevoie de o cantitate mult mai mică de apă decât altele.

Cum afectează plantele excesul de apă

În perioada ploilor torențiale, există posibilitatea ca grădina să fie inundată, iar legumele, fructele și florile să fie foarte afectate de excesul de apă. În plus, tipul terenului pe care sunt cultivate plantele are un rol foarte important. Spre exemplu, dacă este bine drenat, dacă este înclinat sau modul în care păstrează umezeala.

Apa în exces poate să îndepărteze nutrienții și să crească aciditatea solului, ceea ce afectează foarte mult dezvoltarea plantelor. De asemenea, poate să sufoce și să usuce rădăcinile plantelor. Frunzele capătă o culoare galbenă sau maronie, planta nu mai are vigoare, se oferă un mediu potrivit pentru dezvoltarea ciupercilor, iar rădăcinile putrezesc.

Măsuri de prevenție recomandate

Una dintre cele mai bune măsuri de prevenție în acest caz este săparea tranșeelor sau a canalurilor pentru a evita băltirea apei. De asemenea, se pot folosi substraturi din pietriș care absorb umezeala și nu permit strâgerea apei. Unele plante pot fi acoperite cu folie de plastic pentru a fi protejate în zilele cu ploi torențiale.

Pentru protecție, puteți folosi un fungicid natural în prealabil, în special în cazul plantelor care nu suportă bine prea multă apă. Pentru a evita alte surse de infecție, ar fi indicat să eliminați frunzele și ramurile uscate sau galbene, folosind instrumente dezinfectate corespunzător. În plus, după ploile torențiale, plantele pot fi tratate cu un biostimulent.

De asemenea, spațiile protejate sunt foarte importante în zonele în care plouă foarte mult. Plantele nu vor fi expuse băltirilor, așadar rădăcina nu va putrezi, iar bolile nu vor avea medii propice pentru dezvoltare.

Cum salvați grădina de apa în exces

În cazul în care metodele de prevenție nu au funcționat, sunt câteva metode prin care puteți salva grădina inundată.

În primul rând, umiditatea trebuie evaporată rapid, așa că trebuie să lucrați în acest sens: crusta solului trebuie distrusă, iar pământul trebuie slăbit. În cazul băltirilor, este necesară efectuarea unei prinderi („străpungerea” paturilor cu o pică).

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.