Mana este una dintre cele mai groaznice boli ale tomatelor. Boala se extinde rapid și poate distruge culturile complet. Iată câteva măsuri care le puteți întreprinde pentru a salva legumele și a ajunge să le savurați coapte!
REȚETA 1 — EMULSIA!
Aveți nevoie de:
5 litri de apă
o lingură de bicarbonat de sodiu
3 linguri de ulei
o linguriță de săpun lichid
Mod de preparare și aplicare:
Combinați toate ingredientele necesare. Agitați foarte bine soluția și, folosind un pulverizator sau atomizor, stropiți îndată plantele cu ea.
Rețeta 2 – Decoct de conifere
Ingrediente:
1 borcan de 1l de ace (de brad, pin)
500 ml de apă
30 gr săpun de rufe
MOD DE PREPARARE:
Fierbeți acele timp de 5 minute, lăsați decoctul să se răcească și îl strecurați printr-o bucată de tifon. Îl diluați apoi cu apă în proporții de 1:5 și adăugați săpun. Prelucrați culturile imediat.
Rețeta 3 – Infuzie de gunoi de grajd
INGREDIENTE:
1l bălegar proaspăt de vacă,
10l de apă.
MOD DE PREPARARE: Amestecați bălegarul cu apă și stropiți plantele imediat, folosind o mătură.
Rețeta 4: Infuzie de urzici
INGREDIENTE:
1 kg de urzici
3l de apă
30 gr săpun de ruf
MOD DE PREPARARE:
Mărunțiți urzicile, turnați apa, infuzați amestecul timp de 24 de ore, apoi îl strecurați, adăugați săpunul și prelucrați tomatele.
Rețeta 5 – Infuzie de usturoi
INGREDIENTE:
200 gr de usturoi (sau tije)
200 gr de apă
20 gr de iod
30 gr săpun de rufe
MOD DE PREPARARE:
Dați usturoiul prin mașina de tocat carne și măcerați pasta obținută timp de 2-3 zile în apă. Strecurați infuzia și diluați-o cu 10l de apă. Adăugați iodul și săpunul, după care puteți prelucra roșiile.
Rețeta 6 – Laptele și zerul
Aveți nevoie de:
2 litri de lapte sau zer
un pahar de zahăr(200 g)
10 litri de apă
Mod de preparare și aplicare: Combinați toate ingredientele necesare și stropiți plantele cu soluția obținută.
Spor la grădinărit!