Trucuri și sfaturi

Cum recunoști o roșie tratată cu chimicale

rosii tratate
Cum recunoști roșiile tratate chimic

Iată cum poți deosebi roșiile tratate cu chimicale de cele care au fost dezvoltate în mod natural.

Nu doar că sunt fără gust, dar roșiile tratate cu chimicale sunt nocive și pentru sănătate. Pe lângă riscul de a ingera substanțele chimice din plantă, nici valoarea nutritivă a roșiei nu mai există. Îngrășământul folosit pentru a grăbi creșterea roșiilor împiedică plantă să își mai dezvolte nutrienții, astfel încât consumatorii nu mai asimiliează vitaminele pe care le oferă o roșie obișnuită.

Cum recunoști o roșie care a fost tratată chimic

De regulă, toate soiurile de roșii au nevoie de o perioadă cuprinsă între 90 și 150 de zile de la plantare, până când sunt coapte. Mulți hibrizi cultivați în România au durata de coacere de 100-120 de zile de la plantare.

Academicianul doctor Victor Lăcătuş a explicat, la TVR1, care sunt primele semne că o roșie a fost tratată cu chimicale.

Dr. Victor Lăcătuș spune că, în România, sunt încă mulți producători care folosesc un îngrășământ interzis. Cultivatorii de roșii care se grăbesc să aibă producție bogată folosesc 2,4 D ca biostimulator. Acesta nu este însă permis în Uniunea Europeană, pentru că este un erbicid și, folosit în cantități mari, este foarte toxic.

”Primul simptom este că pe fructul verde și chiar maturat, pe plantă, în dreptul codiței se văd sepalele florii uscate. În cazul în care s-a aplicat 2,4 D, acelea rămân, dar trebuie să spunem că niciun producător nu va duce roșia la piață cu sepalele”, explică acad. dr. Victor Lăcătuș.

De asemenea, specialistul spune că roșiile tratate cu 2,4 D sunt, de multe ori, deformate, având goluri și escrescențe.

Consumul de roșii tratate chimic au efect nociv asupra corpului uman?

”S-a vorbit la știri că acest vârf ar fi o proliferare haotică de celule și au efect cancerigen. Nu! Fructele nu au niciun efect cancerigen. În studiile efectuate pe șoarecei pe șobolani pot apărea anumite efecte carcinogene de la concentrații foarte mari, care aproape în practică e imposibil să le atingem. Dar, revin, dacă substanța este interzisă o scoatem din circuit”, a declarat specialistul dr. Victor Lăcătuș.

De ce roșiile tratate chimic au moț

Deși, pentru unele soiuri de roșii, moțul este prezent în mod natural, adesea acesta reprezintă și un indicator că producția a fost grăbită cu diverse substanțe chimice. Dr. Victor Lăcătuș explică de unde provine această malformație a roșiilor:

”În partea apicală a fructului de regulă se concentrează auxine, un grup de substanțe care stimulează creșterea și dezvoltarea. Odată ce a fost stimulat cu 2,4 D, floarea prinde fructul și fructul crește și evităm o altă manifestare a condițiilor climatice, ca fructul să rămână mic. Faptul că mucronul este mai mare sau mai mic, el poate fi explicat pur și simplu printr-un dezechilibru între substanțele biostimulatoare care favorizează creșterea fructului și condițiile de mediu”

Alte semne care ne arată că roșia a fost tratată chimic:

– fructul nu are semințe

– în interiorul roșiei se găsește un țesut gelatinos verde

– pulpa exterioară formează un cerc alb, lemnos

– semințele sunt dispuse neconform

– pulpa este vâscoasă

Cristiana Furtuna
Cu o experienta de peste 8 ani in mass-media, Cristiana Astefanoaiei lucreaza in presa online din 2015. Din timpul facultatii a profesat la o televiziune locala din Galati, luand interviuri, realizand stiri si emisiuni, iar la Bucuresti a descoperit redactia online revistateo.ro. Ulterior a fost project manager si redactor pentru mai multe website-uri. Experienta se concretizeaza in materialele Agromedia care aduc informatii utile cititorilor.

    You may also like

    1 Comment

    Comments are closed.