În perioadele secetoase, culturile de legume au mult de suferit, în special atunci când stau în lumina directă a soarelui. Deși udarea acestora cu apă este un pas foarte important, nu este singurul lucru pe care agricultorii îl fac pentru a le proteja de arșiță.

Cum protejăm culturile la temperaturi de peste 30 de grade Celsius

În perioadele extrem de călduroase, plantele nu se mai dezvoltă normal, având o reacție organică pentru a păstra cât mai multă umiditate. Gabriel Dănciulescu, director comercial Malagrow România are o fermă unde cultivă ardei, vinete și tomate și explică modul în care trebuie să îngrijim aceste culturi:

”Plantele au un sistem de autoapărare, când afară sunt peste 30 de grade Celsius se închide stomata, ca să nu se mai evapore apa, astfel nu se mai realizează fotosinteza, deci dezvoltarea plantei este întârziată.

Pentru a ajuta plantele să își continue dezvoltarea și să facă față arșiței, fermierii pot aplica foliar Megafol, ceea ce îi dă plantei un plus de energie și ajută la menținerea procesului de fotosinteză.

Stomatele deschise funcționează ca o pompă către sistemul radicular. Când stomatele sunt închise, rădăcina nu poate absorbi apă. Substanțele active din Megafol deschid stomatele, de aceea, prin utilizarea Megafol, putem oferi plantelor o rezistență mai bună împotriva stresului termic, fotosinteza va fi mai activă și sistemul radicular va continua să absoarbă mai multă apă.

Doza recomandată este de 30 ml la 10 litri de apă și ar fi bine să fie aplicat o dată pe săptămână, în perioadele cu temperaturi ridicate. La acesta se poate adăuga și Plantafol 20.20.20, pentru nutriția plantei”, a declarat Gabriel Dănciulescu pentru agroinfo.ro.

Plantele cu rădăcini puternice au mai multe șanse în perioadele secetoase

Specialistul explică și importanța unui sistem bine dezvoltat de rădăcini care va asigura și susține o sursă bună de nutriție.

”Un alt aspect important este ca rădăcina plantei să fie bine dezvoltată, mai ales dacă are foarte multe fructe legate, pentru a putea susține nutriția plantei și producția. Dacă sunt și temperaturi ridicate și nu avem nici rădăcini bine dezvoltate, planta nu poate face față stresului și nu poate susține producția.

Pentru a dezvolta sistemul radicular și a crea noi rădăcini, le recomandăm fermierilor Radifarm, aplicat prin fertirigare. Doza recomandată este de 500 ml Radifarm la 1.000 mp.

Dacă intervenim de jos în sus, cu Radifarm la rădăcini și, foliar, cu Megafol, pentru a-i da un plus de energie plantei, ar trebui să facem față cu brio condițiilor nefavorabile”, a completat Gabriel Dănciulescu, conform sursei citate.

Un alt aspect important în perioadele cu temperaturi caniculare este legat de carența de calciu care poate afecta foarte tare planta. Astfel, specialiștii recomandă calciul prin aplicare foliară, cu soluție de Calbit C în concentrație de 0,3%, un supliment de calciu lichid, fără conţinut de azot, ce se absoarbe în întregime.

În cazul culturilor din spațiile protejate, se recomandă folosirea plaselor de umbrire care ajută la diminuarea razelor directe de soare. În plus, plasa de umbrire se poate utiliza și la culturile de câmp.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Leave a reply

    Adresa ta de email nu va fi publicată.