Paraziții intestinali pot afecta grav sănătatea atunci când nu sunt tratați corespunzător. Din fericire, această situație poate fi tratată folosind remedii naturale. Cei mai des întâlniți paraziți din țara noastră provin de la materiile fecale ale animalelor care ajung în contact cu solul și cu diferite produse.
Remediile din plante care lucrează împotriva infecțiilor sunt, întotdeauna, de mare ajutor, mai ales că nu sunt costisitoare și ușor de procurat. Iată care sunt cele mai frecvente simptome atunci când vorbim despre paraziții intestinali:
- tulburări intestinale, însoțite foarte frecvent de dureri abdominale
- diaree, greață, vărsături
- lipsa poftei de mâncare
- mâncărimi în jurul zonei anale
- stare de oboseală
Pe lângă tratamentul prescris de medic, există multe alimente care pot ajuta la înlăturarea paraziților intestinali. Acestea sunt alimente pe care le regăsim des în casă, unele dintre ele fiind chiar cele mai gustoase condimente.
Ceaiuri care îndepărtează paraziții intestinali
Ceai de fenicul
Feniculul are acțiune vermifugă și preventivă, fiind des utilizat în tratarea paraziților intestinali. Se face o infuzie dintr-o linguriță de semințe de fenicul și o cană de apă fierbinte. Semințele se țin la infuzat timp de opt minute, apoi ceaiul se strecoară și se poate consuma după mesele principale.
Ceai de pelin
Folosiți 20 g de frunze de pelin și un litru de apă clocotită, lăsând frunzele la infuzat timp de cinci minute. Ceaiul se consumă cald, de trei ori pe zi, fiind, de asemenea, util pentru băi de șezut oprind înmulțirea paraziților intestinali.
Ceai de frunze de hrean
Ceaiul de hrean se obține folosind un litru de apă și 4 linguri de frunze uscate de hrean uscate. Acestea se lasă la infuzat timp de cinci minute, apoi ceaiul se strecoară, consumându-se de 2, 3 ori pe zi.
Alte alimente care elimină paraziții intestinali
Semințele de dovleac și uleiul de dovleac
Se poate obține o pastă din semințe de dovleac, folosind 40- 50 de semințe crude. Acestea se pisează într-un mojar, apoi se amestecă bine cu lapte sau miere până se transformă într-o pastă. Se consumă câte o linguriță din această pastă, dimineața, înainte de masă, timp de minim două săptămâni.
De asemenea, se poate folosi uleiul negătit de dovleac în timpul zilei, fie în salate, supe sau pe pâine prăjită.
Ulei de măsline cu usturoi
Usturoiul este extrem de util în aceste situații, păstrându-și calitățile vermifuge și atunci când este folosit în ulei. Zdrobiți ușor trei căței de usturoi, care apoi se pun într-o sticlă, alături de 500ml de ulei de măsline extravirgin și o crenguță de rozmarin.
După zece zile, uleiul se poate consuma, de preferință crud, în salate sau ca și condimente peste pește sau pui.
Lapte cu mentă
Menta este un vermifug puternic, care elimină paraziții. Folosiți patru tulpini și zece frunze verzi de mentă, 100 ml de lapte, parțial degresat și o lingură de miere. Laptele și menta se pun împreună la fiert, iar după ce se răcesc se adaugă și mierea. Se consumă dimineața, înainte de masă, timp de o săptămână.
Cimbrul
Cimbrul se poate folosi atât sub formă de ceai, cât și sub formă de uleiuri volatile de la magazinele de specialitate. Pentru a prepara ceai de cimbru, folosiți o lingură de cimbru uscat în 300ml de apă, lăsându-l la infuzat timp de zece minute. Ceaiul se consumă în timpul mesei, timp de două săptămâni.
Uleiul volatil se combină cu cel de măsline, amestecând cinci picături de ulei de cimbru la o lingură de ulei de măsline. Se consumă timp de o lună, înainte de masă, dimineața și seara.