Știri Agricole

Culturile agricole ungurești sunt irigate cu apă din Mureș: „Ei vor avea porumb de 12-13 tone, noi nu facem nimic! Diferenţa este sistemul de irigaţii”.

Culturile agricole ungurești sunt irigate cu apă din Mureș: "Ei vor avea porumb de 12-13 tone, noi nu facem nimic! Diferenţa este sistemul de irigaţii".
Culturile agricole ungurești sunt irigate cu apă din Mureș: "Ei vor avea porumb de 12-13 tone, noi nu facem nimic! Diferenţa este sistemul de irigaţii".

Paradox pentru agricultorii din Arad: în timp ce vecinii unguri își irigă culturile înfloritoare cu apă din Mureș, aceștia văd, pe zi ce trece, cum întreaga lor muncă este distrusă de seceta pedologică și de lipsa sistemelor de irigații.

Diferența constă în sistemele de irigații

Gheorghe Porubszki, preşedinte Asociatia Ţăranul Nădlăcan, a spus, pentru Observatornews.ro: „Îmi plânge inima când mă gândesc că ei fac minuni cu apă de la noi”.

Irigațiile culturilor ungurești din Mureș sunt posibile în urma unui contract cu statul român. Astfel, vecinii unguri au culturi dezvoltate și roditoare, în timp ce fermierii arădeni pierd totul, având un mare procentaj din recoltă compromis din cauza lipsei de tehnologie necesară în perioadele secetoase.

„Comanda maximă către partea maghiară este un milion jumate metri cubi de apă la un preţ de 35 de euro mia de metri cubi, a declarat Traian Vlaicu”, director ANIF Arad, pentru sursa citată.

Fermierii sunt devastați de rezultatul secetei din 2022, însă nu au alte variante. Nu există sisteme de irigații care să le asigure culturile, așa că nu pot decât să privească neputincioși la diferențele dintre modul de organizare al ungurilor și cel al românilor.

„Ei vor avea porumb de 12-13 tone, noi nu facem nimic! Diferenţa este sistemul de irigaţii”, a declarat Gheorghe Porubszki, preşedinte Asociatia Ţăranul Nădlăcan, pentru sursa citată mai sus.

În aceste condiții, fermierii români nu pot decât să ceară despăgubiri de secetă

Majoritatea regiunilor României au fost dotate cu sisteme de irigații, însă totul s-a schimbat în ultimii 30 de ani, în sectorul agricol. Dintre cele 13.000 de hectare deținute de fermierii arădeni, în jur de 40% din ele sunt cultivate cu porumb și afectate de secetă până la distrugere totală.

„Este printre cele mai mai bune pământuri. Este cernoziom. Printre cele mai bune pământuri din România şi din lume. Şi, totuşi, fără apă devenim deşert!”, a completat Gheorghe Porubszki, preşedinte Asociatia Ţăranul Nădlăcan, conform sursei menționate mai sus.

Fermierii din Arad au cerut Ministrului Agriculturii să refacă sistemele de irigații atât de necesare în orice stat. Pentru acest proiect, sunt alocate 25 de milioane de euro, însă lucrările sunt, în prezent, doar la bază de proiect.

„Investiţia, la nivelul actual, este la faza de licitaţie privind elaborarea expertizei tehnice şi a proiectului tehnic”, a declarat Traian Vlaicu, director ANIF Arad.

Fermierii români mai au de primit despăgubiri pentru culturile din primăvara anului 2020. Ministrul Agriculturii, Petre Daea a promis agricultorilor că va exista buget pentru despăgubirile de secetă din 2022.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.