Conform ultimelor statistici, prețul terenurilor agricole din România este, în continuare, destul de mare, deși a înregistrat o scădere în ultima perioadă din cauza condițiilor meteo nefavorabile ale anumitor zone din țară.

Care a fost prețul mediu pentru terenurile agricole din România

În Uniunea Europeană, prețul mediu pe hectar de teren arabil poate varia de la 1.165 la 108.000 de euro. Cele mai scumpe terenuri europene au fost, în 2019, în Țările de Jos, cu o medie de 69.632 euro, dar și cele din regiunea spaniolă Insulele Canare.

În 2020, conform Eurostat, prețul mediu pe hectar a fost de 120.477 de euro.

În ceea ce privește terenurile cu prețuri mai mici, acestea au fost ofertate, în 2020, cu un preț mediu de 3.440 euro în Croația, iar în sud-vestul Bulgariei cu un preț mediu de 2.051 euro.

Prețurile terenurilor diferă în funcție de mai mulți factori, printre care clima,  regiunea, legile naționale privind proprietatea străină, proximitatea rețelelor, calitatea solului, panta, etc…

Datele Eurostat au demonstrat că, în 2020, prețul terenului arabil în România a fost mai mare decât în Franța. În România, media a fost de 7.163 de euro pe hectar, în timp ce, în Franţa, media era de 6.000 de euro pe hectar, iar în Ungaria de 4.893 de euro pe hectar.

În România, prețul unui hectar de teren arabil era de 1.598 de euro în anul 2016, ajungând la 7.163 de euro doar patru ani mai târziu, ceea ce înseamnă că a crescut de 3,6 ori.

Dacă ar exista condiții mai bune, printre care și sistemele de irigare, specialiștii susțin că prețurile terenurilor agricole din România ar crește și mai mult, ajungând la sume exorbitante, în special în zonele unde factorii sunt favorabili agriculturii.

Astfel, un teren agricol din zona București-Ilfov a avut, în 2020, prețuri de până la 11.600 de euro pentru un hectar. Cele mai mici prețuri s-au înregistrat, în același an, în nord-vestul țării, cu o medie de 6.200 de euro pe hectar.

 

Cât costă un hectar de teren arabil în România în 2022. Care sunt județele cu cele mai scumpe și cele mai ieftine oferte

Cât costă un hectar de teren arabil în România în 2022. Care sunt județele cu cele mai scumpe și cele mai ieftine oferte

Cât costă un hectar de teren arabil în România în 2022. Care sunt județele cu cele mai scumpe și cele mai ieftine oferte

În județele din zona Moldovei prețurile au scăzut drastic din cauza secetei

Seceta pedologică din Moldova a avut ca efect o creștre majoră a anunțurilor pentru vânzarea terenurilor agricole. Prețurile variază între 1.500 și 8.000 de euro pe hectar, cele mai scumpe fiind la 30km de Iași, iar cele mai ieftine în zonele rurale îndepărtate.

Terenuri agricole de vânzare se mai găsesc și în comunele Ruginoasa, Bivolari, Tomești, Miroslava, Coarnele Caprei sau Țibănești, cu prețuri variate, de la 2.500 până la 4.000 de euro pe hectar.

Datele puse la dispoziție de Direcția pentru Agricultură Județeană (DAJ) Iași au scos la iveală faptul că, în 2022, s-au făcut 720 de oferte de vânzare și au fost tranzacționate 560 de hectare. Aceleași date arată că, anul trecut, prețul minim pentru un hectar a fost de 3.000 de lei și cel maxim a fost de 1.482.000 de lei pentru un hectar.

În 2022, prețurile terenurilor agricole în zonele favorabile din Iași au crescut, ajungând la o minimă de 7.200 de lei (1.440 de euro) pe hectar și la o maximă de 250.000 de lei (50.000 de euro) pe hectar.

Doar în județul Iași, seceta pedologică a afectat peste 3.000 de hectare de culturi agricole, cu precădere în localitățile Târgu Frumos, Ion Neculce, Cucuteni, Ruginoasa, Strunga, Bălțați, Sinești, Butea, Gropnița, Deleni, Dumești, Țuțora, Todirești, A. I. Cuza, Ipatele.

În total, în zona Moldovei, 40% dintre culturile agricole au fost afectate de seceta pedologică, singura speranță a fermierilor fiind primirea unor despăgubiri.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Leave a reply

    Adresa ta de email nu va fi publicată.