Copacul care îți binecuvântează casa și te scapă de drumurile la farmacie. Află beneficiile și de ce trebuie neapărat să îl plantezi în grădină.
Există un copac care te poate scuti de multe drumuri la farmacie, pentru că frunzele, fructele, dar și lăstarii acestuia pot trata unele probleme de sănătate.
Smochinul, căci despre el e vorba, are numeroase beneficii pentru sănătate. Pentru cei cu probleme de circulație, pot să folosească o infuzie obținută din frunze de smochin.
Puneți 20-30 de frunze de smochin la un litru de apă clocotită și consumați maxim două căni de infuzie pe zi, timp de 5-6 zile.
Frunzele sunt benefice și pentru tratamentul împotriva ulcerului. Puteți mesteca 2-3 frunze dimineața, pe stomacul gol. În plus, frunzele de smochin sunt un aliat în lupta împotriva diabetului, iar rămurelele tinere, din care se extrage latexul, sunt folosite pentru poate reduce petele date de vitiligo.
Pe de altă parte, cu lăstarii în creștere puteți să preparați un decoct care luptă contra constipației.
Folosiți 50-60 de lăstari la un litru de apă. Acest decoct este și un tratament natural care se folosește extern în tratarea furunculelor, a abceselor, stomatitelor și gingivitelor.
Sucul lăptos al smochinului este eficient împotriva negilor și bătăturilor. El poate fi aplicat dimineața și seara pe zonele afectate, potrivit agromedia.ro.
Consumul de smochine are efecte miraculoase asupra organismului. Între beneficiile pe care le aduce ”fructul regilor” se numără și prevenirea cancerului.
Totodată, smochinele consumate crude sau uscate, infuzia din fructe, fructe fierte în lapte, pasate cu mixerul sau decoctul de frunze sunt recomandate în tratarea multor afecțiuni.
Printre aceste afecțiuni se numără:
inflamaţii pulmonare şi ale gâtului,
amigdalită,
angină,
astenie fizică şi psihică,
bronşite cronice,
tulburări circulatorii şi renale,
ciclu menstrual neregulat,
cistite,
colite,
constipaţii cronice,
dureri,
gastrită,
guturai prelungit,
insomnii,
iritaţii gastrointestinale,
nefrite,
pneumonii,
răceală,
stadii febrile acute,
stomatite,
tuse,
gingivite
viermi intestinali.
Mai mult, smochinele fierte în lapte şi aplicate la nivel local pot accelera vindecarea abceselor, plăgilor, furunculelor, negilor și bătăturilor.
Smochinele sunt bogate în flavonoide, polifenoli, antioxidanţi și un agent anticangerigen numit benzaldehidă. Astfel, aceste fructe protejează şi împotriva unor forme de cancer, precum cel de colon şi cel de sân.