În această perioadă, roșiile se găsesc pretutindeni. Fie că sunt în solariile proprii, fie că le găsiți pe tarabele piețelor, roșiile sunt delicoase și există multe modalități de a le conserva pentru perioada sezonului rece.
Vă vom prezenta câteva modalități de conservare a roșiilor pentru iarnă, în cazul în care doriți să faceți și altceva în afară de clasicul bulion. Iată ce puteți face cu tomatele, în fucțiile de soiul acestora.
Roșii uscate
În cazul în care dispuneți de o cantitate mare de roșii cherry, atunci vă recomandăm să le uscați pentru sezonul rece. Fiind mai mici și având un gust mai acrișor, acestea sunt mai greu de transformat în suc. Roșiile cherry pot fi congelate întregi.
Tocmai de aceea, reprezintă soiul perfect pentru roșiile uscate, atât de apreciate în salate, paste și ca sos pentru fripturi. Cele mai mici bucăți se pot conserva cu ajutorul unei saramuri de oțet și zahăr.
Roșiile cherry mai mari se pot tăia pe jumătate și se pot usca. Deoarece acestea nu se vor usca în totalitate, păstrându-și un anumit grad de umezeală. Înainte de uscare, roșiile trebuie spălate foarte bine, iar apoi pot fi congelate. Astfel, când aveți nevoie de ele, le puteți adăuga direct în mâncare.
Atunci când sunt decongelate, roșiile uscate cherry se vor înmuia puțin, ceea ce le va da textura perfectă pentru orice preparat. Acestea pot fi folosite și ca un sos rapid pentru paste.
Până și roșiile mari pot fi uscate, după ce sunt tăiate în felii. Nu uitați să le păstrați coaja. În cazul în care nu aveți un aparat de deshidratat, puteți să le uscați cu ajutorul cuptorului. Acesta trebuie încălzit la cel mult 65 de grade Celsius, și bine ventilat. Desigur, în cuptor, roșiile se usucă după aproximativ 12 ore.
În aparatul de deshidratare, roșiile se usucă după aproximativ cinci ore. După ce se răcesc, roșiile se pot congela.
Suc de roșii
În cazul în care aveți o cantitate mare de roșii, le puteți transforma în suc. Acesta rezistă foarte bine în timp și este delicios, dulce și plin de vitamine. Roșiile se curăță bine, se pun în storcător, fiind importat să rămână doar pulpa și sucul, fără piele sau cotor.
Cel mai important aspect al sucului de roșii perfect este timpul de fierbere. Astfel, după ce a început să fiarbă, sucul trebuie să mai stea pe foc doar timp de 5 minute ca să nu se transforme în bulion.
După ce a fost turnat în borcanele sterilizate, capacul trebuie sigilat bine pe borcan. Apoi, borcanul se pune cu capacul în jos pentru a verifica dacă este capacul înșurubat corespunzător.
Pentru răcire, se recomandă acoperirea borcanelor cu mai multe straturi de pături groase și lăsate să se răcească în voie. Apoi, acestea pot fi depozitate în locuri răcoroase și întunecate.
Gogonele murate
În cazul în care aveți multe roșii necoapte pe araci și vremea nu vă ajută, atunci le puteți folosi la murături. Pentru această rețetă veți avea nevoie de următoarele ingrediente:
- kg de gogonele tari
- 3-4 fâșii de hrean
- 1 ardei iute
- 6-7 căței de usturoi
- 10 rondele de morcovi
- 10 bastonase de țelină
- 2-3 bețe uscate de mărar
- 2-3 crenguțe de cimbru uscat
- 2 frunze de țelina verde
Pentru saramură, veți avea nevoie de:
- la fiecare 1 L de apă câte 20 g sare
- 1 lingură de oțet de masă simplu
Pe fundul borcanului, se pune mărar, cimbru uscat, o bucată de hrean și câteva bucăți de morcov și țelină. Apoi se adaugă gogonele, iar cele prea mari se pot tăia pe jumătate pentru a fi mai ușor de consumat. Pe lângă ele mai puteți pune hrean, usturoi și câțiva ardei iuți mici.
Deasupra gogonelelor se pune mărarul uscat, cimbru și hrean, alături de câteva bețe de mărar pentru a apăsa gogonelele.
Samamura se ține la fiert cinci minute după ce dă într-un clocot, se răcește puțin, iar apoi se pune peste gogonele. După ce saramura s-a răcit, puteți muta gogonelele în cămară.
Roșii decojite la borcan
Aceste roșii pot fi folosite la ciorbe, sosuri, supe sau chiar în salată. Nu veți avea nevoie decât de roșii, sare și de câteva crenguţe de leuştean şi pătrunjel.
Într-o oală mare puneți apă la fiert. După ce apa clocotește, puneți roșiile tăiate de capac în prealabil. După trei minute, roșiile se scot, se decojesc și pregătesc borcanele sterilizate.
În acestea, punem crenguțe de leuștean și pătrunjel, apoi adăugăm roșiile, iar, la final, punem o lingură de sare gronjoasă și iar crenguțele de verdeață. Se pun la fiert la bain marie și se lasă timp de jumătate de oră de când începe apa să fiarbă.
Roșiile fie se lasă la răcit în vasul în care au fost fierte, fie se scot fierbinți, se acoperă cu pături groase până se răcesc în voie.