Conopida murată este delicioasă în orice perioadă a anului. Aceasta reprezintă una dintre murăturile de casă preferate ale românilor, având un gust inconfundabil, dulce-acrișor, cu o textură crocantă.
Murăturile sunt benefice pentru organismul uman, în special datorită fermentației naturale care ajută la dezvoltarea coloniilor de bacterii care generează acidul lactic.
Conopidă murată – Ingrediente
Pentru această rețetă, veți avea nevoie de:
- un kilogram de conopidă
- 3-4 bucăți de hrean
- un ardei iute (opțional)
- 10 bucăți de morcov (tăiate rondele)
- 2-3 bețe uscate de mărar
- 2-3 crenguțe de cimbru uscat
Pentru saramură, veți avea nevoie de 20 de grame de sare la fiecare litru de apă și de o lingură de oțet
Primul pas este să pregătiți toate ingredientele, să feliați morcovii, să dezinfectați borcanele și capacele. Pentru început, conopida se desface, buchețel cu buchețel, se spală bine și se lasă la scurs. Buchețele trebuie să rămână curate, fără părțile verzi sau petele maronii.
Pe fundul borcanului, vom așeza o bucată de mărar, o bucată de hrean și una de cimbru uscat. Peste ele, se așează buchețelele de conopidă, în așa fel încât să umplem borcanul cât mai bine.
Printre buchețelele de conopidă se pun rondelele de morcov, câteva fâșii de hrean si ardeiul iute (dacă doriți). Deasupra, se așează, din nou, mărar uscat, cimbrul și câteva fâșii de hrean.
Saramura se prepară punând apa la fiert, alături de sare. Puteți pune și oțetul acum, sau puteți aștepta pentru completarea cu saramură de a doua zi. După ce ajunge la punctul de fierbere, se mai lasă cinci minute. Apoi, saramura se lasă puțin la răcit.
Înainte de a turna saramura în borcane, nu uitați să le așezați pe o tavă de metal pentru a prelua din șocul termic. Saramura se toarnă, încetul cu încetul, peste conopidă.
Puteți aștepta o zi cu borcanele desfăcute pentru a curăța spuma de deasupra
Borcanele de conopidă se pot acoperi superficial cu capacele, timp de 24 de ore. După această perioadă, din cauza procesului de fermentare care a început deja, se va forma o spumă deasupra.
Spuma se elimină, apoi puteți adăuga și câte o lingură de oțet dacă n-ați făcut-o până acum. De asemenea, dacă mai este nevoie, puteți completa cu saramură rece, până când borcanul este plin.
Capacele se pot înfileta corespunzător, urmând să depozităm borcanele într-un loc răcăros și umbros. Există posibilitatea ca, în primele zile, saramura să fie tulbure, însă problema se va rezolva de la sine. După cel puțin o lună, conopida murată se poate servi.
Spor la gătit!