Trucuri și sfaturi

Combaterea dăunătorilor în culturile de câmp și grădină: tipuri de dăunători și metode eficiente de eliminare

Combaterea dăunătorilor în culturile de câmp și grădină tipuri de dăunători și metode eficiente de eliminare
Combaterea dăunătorilor în culturile de câmp și grădină tipuri de dăunători și metode eficiente de eliminare

Plantele sunt supuse unor amenințări atât de mediul biotic(comunitatea biologică dăunătoare), cât și de mediul abiotic(factorii climatici).

Pentru a preveni pierderile anuale ale culturilor, unul dintre principalele demersuri este legat de combatarea dăunătorilor. O metodă veche folosită este rotația de cultură, fortificând fertilitatea solului.

Tipuri de dăunători

Insectele – au cele mai multe specii de dăunători. Acestea atacă plantele în toate stadiile de vegetație, atacându-le organele și slăbind rezistența la boli, ciuperci și alți dăunători.

O insectă este dăunătoare doar în stadiul de larvă, existând și anumite specii benefice. Specialiștii recomandă păstrarea unui echilibru, prin utilizarea plantelor companion pentru a atrage insectele benefice.

Cele mai des întâlnite insecte dăunătoare sunt acarienii, fungus gnat, musculiţa morcovului, viermii de roşii, thripsul, gândacul de dovlecel, fluturii de varză.

Viermii de pământ – această specie de dăunători este foarte periculoasă atât pentru culturile de legume, cât și pentru sere sau solare. Aceștia sunt cunoscuți pentru atacul organelor subterane.

Melcii – aceste dăunătoare devin active dacă au destulă umiditate, preferând specii de legume ca morcovi, dovlecei, salată, varză, conopidă. Existența acestora este scoasă la iveală de găuri pe frunze sau în alte părți ale plantei.

Păsările sălbatice – la culturile de câmp pot apărea ciori, gâște sălbatice, vrăbii sau grauri și pot produce pagube.

Citește și: Importanța combaterii bolilor din culturile de câmp și grădină: cum să-ți păstrezi plantele sănătoase

Păianjenii sau acarienii – absorbind sucul celuler prin înțepătură, aceștia dăunători pot provoca extirparea plantei.

Cele mai eficiente metode de combatere

Metoda Agrotehnică

În cadrul metodoi agrotehnice există mai multe stadii prin care se pot combate dăunătorii. În primul rând, rotația rațională de cultură în asolamente este necesară, pentru a evita infestare crescândă a solului cu aceiași dăunători.

În al doilea rând, lucrările terenului sunt extrem de importante: arat, semănat(la timp pentru realizarea unei desimi optime), prășit. De asemenea, culturile trebuie întreținute prin prășit și plivit.

Prin astfel de lucări agricole, dăunătorii din sol sunt combătuți în sezonul rece prin poziționarea lor adânc în subteran.

Metoda Mecanică

Scuturarea pomilor din livezi, de exemplu, poate îndepărta dăunători ca gărgărița florilor de măr sau cuiburile de omizi, de preferat în timpul verii, atunci când și-au făcut prima dată apariția.

Metoda Chimică

Această metodă presupune aplicarea de substanțe chimice (nematocide, moluscoide, insecticide, acaricide, rodenticide, corvicide) pe culturi. În cazul plantelor sau fructelor de consum, este indicată utilizarea unei cantități mici.

Metoda Biologică

Această metodă presupune folosirea de vietăţi(insecte, ciuperci, bacterii) din ecosistemul agricol, înlocuind cu succes metoda chimică.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Comments are closed.