Trucuri și sfaturi

Importanța combaterii bolilor din culturile de câmp și grădină: cum să-ți păstrezi plantele sănătoase

Importanța combaterii bolilor din culturile de câmp și grădină cum să-ți păstrezi plantele sănătoase
Importanța combaterii bolilor din culturile de câmp și grădină cum să-ți păstrezi plantele sănătoase

Culturile de câmp, dar și cele de grădină, au nevoie de ajutor în combaterea bolilor. Efectele bolilor pot consta în tulburarea respiraţei, transpiraţie, asimilaţie sau fotosintezei.

Primele semne de manifestare pot fi pătarea, ofilirea, deformarea, apariția exrescenţelor, putrezirea, necroze, tumori. De asemenea, bolile plantelor pot fi de natură infecțioasă sau neinfecțioasă.

Bolile neinfecțioase

Acest gen de boli apar în urma condițiilor nefavorabile climatice sau de sol, dar și de vătămările mecanice (ruperea, apariția grindinii). Semnele prin care se manifestă astfel de boli sunt schimbarea culorilor frunzelor, apariția petelor, crăparea coajei, ajungând, într-un final, la veștejire.

Bolile infecțioase

Bolile infecțioase sunt provocate de organisme vii precum ciuperci, bacterii, virusuri, precum şi de organisme micoplazmice și sunt transmisibile. Atunci când boala atacă doar o anumită parte a plantei apar pete, creșteri anormale de țesut, putregai.

Atunci când boala este generală, planta se va veșteji. Ploaia, păsările, vântul și chiar oamenii pot căra astfel de boli, dar acestea sunt transmisibile doar prin seva plantelor bolnave.

Tipuri de boli și metode de combatere

Deși unele dintre aceste boli pot fi combătute, este recomandată rotația de cultură și folosirea de semințe de calitate pentru a preveni apariția lor.

Hernia verzei

Legume precum varza, napul, ridichia, traista ciobanului sunt foarte afectate de aceată boală care provoacă o ciupercă și o tumoare galbenă la tulpina plantei.

Această boală se poate combate prin corectarea acidităţii solului prin reducerea reacţiei acide către neutru, o hidratare bună și tăierea buruienilor.

Mana tomatelor

Este cauzată de ciuperca fitoftora și atacă tulpinile, frunzele și fructele, în special în periaodele cu multă umezeală. Se manifestă sub forma unor pete cenușii și poate trece de la roșii la cartofi.

În ceea ce privește metoda de combatere, există mai mulți pași. Toamna trebuie adunate și arse toate plantele bolnave. Se recomandă cultivarea de ceapă, usturoi, arpagic în jurul tomatelor, pentru a diminua forța de atac.

Evitați irigațiile prin aspersiune, urmăriți frunzele pe care apar primele semne de boală, îndepărtați-le și dați-le foc.

Virozele

Acestea sunt boli infecțioase cauzate de virusuri, declanșând decolorări și pete pe frunze, urmând alterarea întregii plante. Din păcate, o astfel de afecțiune este foarte greu tratabilă, uneori chiar netratabilă, iar, în acest caz, întreaga plantă bolnavă trebuie arsă pentru a nu afecta și alte culturi.

Bacteriozele

Boli ale plantelor provocate de bacterii, bacteriozele provoacă putregai în anumite zone ale plantei, pete, mucegăiri. În cazul în care aerisirie zilnice sau fungicidele nu funcținează, plantele urmează a fi sacrificate pentru a evita răspândirea.

Stefania Zavod Istrate
Cu experienta de peste 3 ani in presa online, Stefania Zavod Istrate a tradus si adaptat materiale din limba engleza si a realizat materiale video. In prezent, lucreaza la propriul proiect pe YouTube, un canal de continut video tip vlog si este redactor pasionat de curiozitati si trucuri pe Agromedia.

    You may also like

    Leave a reply

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *